Yatırımcıların güveni azaldı

BofA Merrill Lynch Mayıs ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, yatırımcıların küresel büyüme ve şirket karları beklentisine güvenleri azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK/LONDRA – BofA Merrill Lynch Mayıs ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, yatırımcıların küresel büyüme ve şirket karları beklentisine güvenleri azaldı.

BofA Merrill Lynch, 6 Mayıs–12 Mayıs tarihleri arasında yapılan ve toplam 814 milyar dolar tutarında varlığı yöneten 284 katılımcının yer aldığı 'BofA Merrill Lynch Mayıs ayı Fon Yöneticileri' araştırma sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, katılımcılar arasında gelecek 12 ayda ekonominin güçleneceğine inananların oranı net yüzde 10'a düştü. Bu oran Nisan ayında net yüzde 27 ve Şubat gibi yakın bir geçmişte ise net yüzde 58 olmuştu. Benzer şekilde katılımcıların yalnızca yüzde 9'u önümüzdeki yıl şirket kârlarında iyileşme bekliyor.

Beklentiler tersine döndü

Katılımcıların güvenindeki azalma en belirgin olarak Avrupa bölgesinde gözleniyor. Mayıs ayında, bu bölgedeki katılımcıların net yüzde 8’i önümüzdeki yıl bölge ekonomisinin zayıflayacağını düşünüyor. Bu da beklentilerin negatife dönmesine yol açıyor. Sadece 2 ay önce katılımcıların yüzde 32'si ekonominin güçleneceğini tahmin ederken, yatırımcıların Avrupa Bölgesi devlet borçları krizini küresel olarak en büyük ek risk kabul etmeleri nedeniyle beklentiler tersine döndü. Böyle düşünen yatırımcıların oranı Nisan ayında yüzde 21'den Mayıs ayında yüzde 36'ya çıktı.

Büyüme beklentilerinin azalması ve enflasyon kaygılarının durulması ABD’deki faiz oranlarının yükselmesine ilişkin beklentilerinin de ertelenmesine yol açıyor. Nisan araştırmasında katılımcıların yüzde 69'u ABD Merkez Bankası’nın faizlerdeki ilk artışı bu yılın sonunda gerçekleştireceği beklentisinde olurken, şimdi ise katılımcıların yüzde 72'si bu durumun 2012'de gerçekleşeceğini düşünüyor. Risk iştahında ise hafif bir gerileme meydana geldi.

Nakit ve tahvil varlıklarını hafif ölçüde artırdı

Fon yöneticileri hisse senedi ve emtia risklerini azaltırken, nakit ve tahvil varlıklarını hafif ölçüde artırdılar. Riskten kaçınma, tüketici malzemeleri ve ilaç gibi daha savunmacı sektörlere geçiş ve enerji ve hammadde gibi daha değişken ve büyümeye bağımlı sektörlerden çıkış şeklindeki güçlü sektör rotasyon ile kendini gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına ilişkin olarak BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Küresel Hisse Senedi Stratejisti Michael Hartnett, "Yatırımcılarımızın risk konusundaki duruşunu büyümede bir üçlü alçalma beklentisi belirliyor" derken, BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Avrupa Hisse Senetleri Başkanı Gary Baker, "Özellikle de son zamanlardaki güçlü GSYİH verileri ışığında, Avrupa konusundaki abartılı gözüken kötümserlik yatırımcılar açısından bir risktir" değerlendirnmesinde bulundu.

ABD'den sonra en iyi konumlanmış hisse senetleri

Araştırmaya göre, Bölgesel fon yöneticilerinin net yüzde 28'i Çin ekonomisinin önümüzdeki yıl zayıflayacağı beklentisini taşıyor. Buna rağmen ve diğer önemli BRIC ekonomilerine duyulan güvenin azalmış olmasına rağmen, yükselen piyasaların hisse senetlerine yönelik plasmanlar artmaya devam ediyor.

Katılımcıların net yüzde 29'u yükselen piyasaların hisse senetlerinde gösterge üstü konumda bulunuyor. İki ay önce net yüzde 0 olan bu oran, bu ay tüm bölgeler içinde görülen en yüksek oran. Katılımcıların net yüzde 19'u, yükselen piyasalar kurumsal hisse senetlerinin kar artışı bakımından ABD'den sonra en iyi konumlanmış hisse senetleri olduğu görüşünde. Bu tutum aynı zamanda yükselen piyasaların iç talebine yönelik iyimserlik artışını da yansıtıyor. Bunu yükselen piyasa hisse senetlerindeki en büyük itici unsur olarak gören katılımcıların oranı, geçen aya kıyasla yüzde 5 artarak bu ay net yüzde 42'ye ulaştı.

Japon ekonomisi güçlenecek

Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen deprem ve tsunamiden iki ay sonra, yatırımcıların olayların etkisi hakkında en başta benimsediği negatif görüşlerde azalma meydana geldi. Nisan ayı araştırmasında gelecek yıl ülke ekonomisinde zayıflama bekleyen katılımcılar ile güçlenme bekleyen katılımcılar eşit şekilde dağılmıştı. Bu ay ise katılımcıların net yüzde 59'u Japon ekonomisinin dönem içerisinde güçleneceği beklentisini taşıyor.

Ayrıca katılımcıların net yüzde 38'i gelecek 12 ayda Japon şirketlerinin hisse başı kazançlarının artacağı beklentisinde. Nisan ayında katılımcıların net yüzde 33'ü hisse başı kazançların azalacağı beklentisindeydi. Nisan ayında gösterge altı konumda olanların oranının (yüzde 18) Mayıs ayında bir puan iyileşmesiyle Japon hisse senetlerine yönelik bakış düzelmeye başladı. Buna karşın katılımcılar yen riskinden kaçınmaya devam ediyor. Katılımcıların net yüzde 64'ü yenin fazla değerlendiği görüşünde. Bu oran geçmiş üç aya göre çok değişmedi.

Dolar değerinin altında

Yen konusundaki görüşlerinin aksine katılımcılar, dünyanın diğer önemli para birimleri konusundaki güçlü görüşlerini yoğunlaştırdılar. Euro Bölgesi'ne yönelik güvenin düşük olmasının bir yansıması olarak Euro'nun fazla değerlendiği düşünen yatırımcıların oranı bir ay önce net yüzde 40 ve Şubat ayında net yüzde 25 iken, bu oran Nisan ayında net yüzde 60'a çıkarak, 2009 yılı Aralık ayından bu yana elde edilen en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD dolarının değerinin düşük olduğunu savunan katılımcıların oranı Nisan ayında net yüzde 36 iken, bu ay 48 oldu. Bu da katılımcıların ABD beklentileri konusundaki olumlu tutumuna uygun düşüyor. Bu durumun yansımaları hem ABD şirketlerinin kâr tablolarında, hem de katılımcıların gelecek yıl gösterge üstü konum için en fazla tercih ettiği bölgesel hisse senedi piyasasının ABD olmasında görülebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir