Yatsenyuk IMF'ye bağlı kalma sözü verdi

Ukrayna Başbakanı Yatsenuk, batıdan finansal yardım isteyerek, istikrarlı bir ekonomi için gereken tüm tedbirleri alma sözü verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Batılı kreditörlerden finansal yardım isteyen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, sert düşen para birimi ve genişleyen bütçe açığının pençesindeki ekonomisinde istikrar sağlamak için gereken tedbirleri uygulayacağını söyledi. 

ABD'nin başkenti Washington DC'de ABD Başkanı Barack Obama ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile bir araya gelen Yatsenyuk, "Yeni Ukrayna hükümeti değişiklikleri yapmaya hazır" dedi.

Araştırma enstitüsü Atlantic Council'deki forumda IMF programının "şeker gibi" bir şey olmadığının farkında olduklarını dile getiren Yatseyuk, "Öte yandan, ülkemin, Ukrayna ekonomisinde istikrar sağlamak için gerçek reformlara çok ihtiyacı var" dedi.

Ukrayna'nın IMF'den istediği 15 milyar dolarlık kredi, ABD ve Avrupa Birliği'nin,  Rusya'nın desteklediği başkanın azletmesinin ardından eski Sovyet ülkesinde istikrar sağlanması için vaad ettiği yardımın da yolunu açacak. Yatsenyuk'un birçok kez yarı yolda bıraktığı IMF'yi bu kez 2 yıldır neredeyse hiç büyümemiş olan ve yolsuzlukta üst sıralarda yer alan ekonomiyi onarma konusunda ciddi olduğuna ikna etmesi gerekiyor. 

Niyetin iyi olduğunu ancak fonun niyetle değil, icraata baktığını söyleyen Seton Hall University'nin Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler asistan profesörlerinden Martin Edwards, "Ekonomiyle ilgili çok büyük sorunlar var" dedi.