Yemen'in ulusal kan bankası parasızlıktan kapanabilir

Yemen'de iki yıldır süren iç savaş ortamında mali sıkıntıya düşen ulusal kan bankası kapanmanın eşiğinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yemen'de kan bankası kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Kan bankasına iki yıldır kaynak sağlayan uluslararası tıbbi yardım kurumu yardımı keseceğini açıkladı ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bankaya kullanabileceği ürünler ve malzeme göndermeye çalıştığını açıkladı.

Yetkililer, banka kapanırsa Akdeniz anemisi, kanser ve böbrek yetmezliği için tedavi gören hastaların ve ayrıca iki yılda 10 bin kişinin öldüğü iç savaşın kurbanlarının da sağlık bakımından mahrum kalacağını söylediler.

İç savaş nedeniyle üç milyon kişinin yerlerinden edildiği ülkede sağlık sistemi gibi altyapının büyük bölümü tahrip oldu.

Kan bankasının sözcüsü Munir el Zubeaidi, "Bu merkez kapanırsa bütün ülke bir felaket yaşayacak" dedi.

Nüfusu 27 milyon olan Yemen'de hüküm süren kolera salgını, da 2 bin kişinin ölümüne ve 473 bin kişinin hastalanmasına yol açtı.

Ulusal Kan Nakil Merkezi başkanı Dr. Adnan Hakimi, Fransız tıbbi yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı örgütün iki yıldır çalıştıkları merkeze artık yardım yapamayacaklarını bildirdiğini söyledi.

Hakimi, "Bütün sivil toplum gruplarına, işadamlarına ve hayır hizmetlerine ilgi duyan herkese, merkezin kapanmaması için hasta ve yaralıların hayatlarını kurtarmaları çağrısı yaptık" dedi.

MSF, kan bankasına destek konusunu Dünya Sağlık Örgütü'ne devrettiklerini açıkladı.

Merkezin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu doğrulayan WHO sözcüsü Tarık Jarasevic, "WHO ulusal kan nakil merkezini desteklemek için yol bulmaya çalışıyor. Malzeme sipariş ettik ancak bunlar henüz Yemen'e ulaşmadı" dedi.