Yeni riskler de ortaya çıkmış durumda

Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin (IMFC) oturumunun ardından sonuç bildirisi yayımlandı: Küresel ekonomide bir toparlanmanın ortaya çıktığı ama büyüme ve istihdam yaratımının hala çok zayıf kaldığı vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - IMF'nin politikalarının oluşturulduğu Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC), sürdürülebilir iyileşmeyi artırmak ve küresel ekonominin direncini eski haline getirmek için kararlı biçimde hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları, ABD'nin başkenti Washington'da devam ediyor. Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı IMFC oturumunun ardından, sonuç bildirisi yayımlandı.

Politika eylemlerinin kısa vadeli riskleri etkisiz hale getirdiği belirtilen bildiride, her yerde farklılık gösteren bir toparlanmanın ortaya çıktığı ama büyüme ve istihdam yaratımının hala çok zayıf kaldığı vurgulandı. Bildiride, "eski riskler" devam ederken, yeni risklerin de ortaya çıktığına değinilerek, "Sürdürülebilir iyileşmeyi artırmak ve küresel ekonominin direncini eski haline getirmek için kararlı biçimde hareket etmeliyiz. Finansal sektörün iyileştirilmesi ve reformu hala öncelik taşıyor" ifadesi kullanıldı.

Gelişmiş ekonomilerin, kredibilitesi olan mali planlar uygularken, iç talebi de büyümeyi etkileyen yapısal zayıflıkları ele alan reformlarla destekleyerek dengelemesi gerektiğine işaret edilen bildiride, yüksek büyüme oranları yaşayan yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerin de politika alanları inşa etmeye başlamasının öneminin altı çizildi.

Bildiride, bu ülkelerden değişken sermaye akışına sahip olanların da finansal kırılganlıklardan kaçınmaya ihtiyacı olduğu aktarıldı.

Uyumlu para politikaları

Gelişmiş ülkelerin çoğunda kamu finansmanının geliştirilmesinin önemli olduğu vurgulanan bildiride, ülkelerin, durumlarının imkan verdiği yerlerde mali politikalarda dönemselliklerden kaçınması, yapısal dengeye odaklanması ve büyümeyi desteklemek için otomatik dengeleyicilerin tamamen işlemesine izin vermesi gerektiği ifade edildi.

ABD ve Japonya için kredibilitesi olan orta vadeli mali konsolidasyon planlarının önem taşımayı sürdürdüğü belirtilen bildiride, büyümeyi artırmaya yardım etmek için uyumlu para politikasına hala ihtiyaç olduğuna değinilerek, ancak buna, kredibiliteye sahip orta vadeli mali konsolidasyon planları ile yapısal reform ve finansal sektör ilerlemesinin eşlik etmesi gerektiği vurgulandı.

Euro alanında da banka bilançolarının düzeltilmesi ve finansal bölünmelerin azaltılmasında daha fazla ilerlemenin kritik önem taşıdığına dikkati çekilen bildiride, üretimi ve istihdamı artırmak için yapısal reformların devam etmesi gerektiği, etkili, güçlü bankacılık ve parasal birlik için de somut adımlar atıllamısın öneminin altı çizildi.

Bildiride, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerde de makroekonomik veya finansal istikrarı ele alırken büyük ve değişken sermaye akışlarına yönelik riskin arttığı, makroekonomik politika düzenlemelerinin ihtiyatlı önlemlerle ve uygun olduğu ölçüde sermaye akışının idaresine yönelik önlemlerle desteklenebileceği kaydedildi.

Bunun yanında Arap ülkelerindeki değişimlerin desteklendiği ve bu ülkelere yönelik yardımlara açık olunduğuna değinilen bildiride, "IMF ve daha geniş anlamda üyeleri tarafından, zorlu reformlara girişen ülkeleri desteklemek için daha fazlasının yapılmasına ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride, IMF'nin, kota ve yönetim yapısına yönelik reformların tamamlanmasına yönelik taahhüdü yenilenirken, bir sonraki toplantının da 11-12 Ekim günlerinde Washington'da yapılacağı kaydedildi.