Yeniden havyar ihraç edecekler

Rusya, AB ülkelerine 9 yıldır uyguladığı havyar ihracı yasağını kaldırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın, AB üyesi ülkelere 9 yıldır uyguladığı siyah Mersin Balığı havyarı yasağını kaldırdığı bildirildi. Rusya'da "Çar Balığı" olarak adlandırılan Mersin Balığı stoklarının, özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ciddi oranda düşmesi üzerine Moskova, siyah havyar ihracatını 2002'den itibaren yasaklamış, ancak bu da kaçak avcıların yaklaşık 1 milyar dolarlık bir piyasayı kontrolleri altına almasına neden olmuştu.

Rusya Federal Balıkçılık Ajansı'ndan Aleksandır Savelyev, yaptığı açıklamada, çiftlik balıklarından elde edilen havyarın Avrupa'ya ihraç edilmesi kararı aldıklarını belirterek, "İlk 150 kiloluk havyar ihracatı son derece sembolik bir şey. Bu son 9 yılda bu yönde alınmış ilk karar" dedi. Gönderilen 150 kiloluk ilk havyarın Avrupalı tüketicilere gelecek hafta ulaşacağını kaydeden Savelyev, ihracat miktarının da kademeli olarak artacağını söyledi.

5 yıl içinde havyar akını olacak

Rusya'nın Rostov, Kaluga, Astrahan ve Novosibirsk bölgelerinde hızla gelişen çiftliklerde yılda 10-15 ton arası havyar üretildiğini ifade eden Savelyev, "Bir Mersin Balığının olgunlaşması için 5 yıl gerekiyor. Bu yüzden gelecek 5 yıl içinde iç ve dış piyasayı havyar akınına maruz bırakacağız" dedi.

Yasağın kaldırılmasının kaçak avlananlara darbe vuracağını ancak siyah havyarın bu yüzden ucuzlayacağı gibi yanılgıya düşülmemesi gerektiğini söyleyen Savelyev, "Siyah havyar hiçbir zaman ucuz olmayacak. Her zaman pahalı olacak" diye konuştu.

Hazar Denizi'ndeki Mersin Balığı'ndan üretilen siyah havyarın iç piyasada yılda 9 tonluk satışına izin veriliyor. Moskova'daki pazarlarda kaçak avlanmadan kaynaklanan yasadışı siyah havyar, kilosu 1,600 dolardan satılırken, aynı havyarın kilosu Avrupa'da 5 bin dolardan pazarlanıyor. Dünyadaki Mersin Balığı'nın 5'te 4'lük bölümü Hazar Denizi'nde bulunuyor ancak kaçak avlanma ve yasadışı havyar ticareti yüzünden balıkların sayısı giderek azalmakta.

Rusya, İran, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile yaptığı anlaşma uyarınca, Mersin balığı avına ve ihracatına yönelik kota uyguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir