Yergin: ABD üç ana oyuncusundan biri

ABD'nin küresel enerji piyasasındaki rolüyle ilgili açıklamalarda bulunan IHS Markit'in Başkan Yardımcısı Yergin, "Petrol piyasasının üç ana oyuncusundan biri ABD" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası finans ve enerji danışmanlık şirketi IHS Markit'in Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, The Wall Street Journal Gazetesinin başkent Washington'da düzenlediği yıllık 'CFO Network' toplantısında, ABD'nin küresel enerji piyasasındaki rolüyle ilgili soruları yanıtladı. 

Küresel petrol piyasasında yeni aktörlerin yer aldığını belirten Yergin, "OPEC ve örgüt dışındaki petrol üreticisi ülkeler yerine artık küresel piyasada yeni aktörler yer alıyor. Şu anda en büyük üç oyuncu Suudi Arabistan, Rusya ve ABD. ABD 2008'deki kaya petrolü ve kaya gazı devriminden sonra ham petrol üretimini yüzde 88 oranında artırdı. ABD'nin petrol üretimindeki artış, Suudi Arabistan dışındaki bütün OPEC ülkelerinden daha büyük oldu. Bu çok hızlı gelişti" diye konuştu. 

"LNG'de de ilk üçte yer alacak"

ABD'nin doğalgaz üretimi ve LNG ihracatındaki artışa dikkati çeken Yergin, "ABD'nin ilk LNG ihraç kargosu geçen yılın ocak ayında Panama kanalını geçerek Çin'e vardı. Artık Çin ABD'den doğalgaz satın almaya başladı. İleride ABD'nin batı Avrupa pazarına da LNG ihraç ederek buraya alternatif kaynak sunması ve bu piyasada rekabeti arttırması beklenebilir. ABD, gelecekte dünyanın en büyük üç LNG ihracatçısından biri olacaktır" ifadelerini kullandı.