”Yuandaki artış hızlanıyor”

O'Neill, Çin'in IMF'de daha fazla söz sahibi olması konusunda ABD desteğini almak için yuanın değer kazanmasını hızlandırdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Goldman Sachs varlık yönetimi biriminden Jim O'Neill, Çin'in IMF'de daha fazla söz sahibi olması konusunda ABD desteğini almak için yuanın değer kazanmasını hızlandırdığını söyledi.

O'Neill, "İnsanlar unutuyor ama yuan bu yazdan beri yüzde 3 yükseldi ve beş yılda yüzde 25 değer kazandı. Bu Çin'in IMF'de söz sahibi olmak için yaptığı büyük planın bir parçası." dedi.

 

Bankaların zorunlu karşılık oranı artırıldı

Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını yüzde 0,5 artırdı. Banka, kararla, borçlanmayı ve artan enflasyonla ilgili endişeleri azaltmayı hedefliyor.

Çin'de tüketici fiyatlarına ilişkin son veriler yarın açıklanacak. Hükümetin yüzde 3 hedefine karşın uzmanlar, eylül ayında yüzde 3,6 olan enflasyonun daha da artacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankasının kararı, hükümetin, bankaların verdiği kredileri ve konut maliyetlerinin yükselişini dizginlemeye çalıştığı bir ortamda alındı.

Dış ticaret fazlası 27 milyar dolara çıktı

Öte yandan, Çin'in dış ticaret fazlası, ekim ayında  bu yılın ikinci büyük rakamı olan 27 milyar dolara çıktı.

Ekim ayında Çin'in ihracatı yüzde 22,9 artarak 135,9 milyar dolara, ithalatı ise yüzde 25,3 artışla 108,8 milyar dolara ulaştı.

Eylül ayında Çin'in dış ticaret fazlası 16,9 milyar dolardı. Bu yıl Çin en yüksek dış ticaret fazlasını 28,7 milyar dolarla temmuz ayında verdi.

Dış ticaret fazlasındaki artış, ABD'nin, Çin'in para birimi yuanı değerinin altında tuttuğu yönündeki eleştirileri artırabilir. Eleştiriler, yuanın ABD Doları karşısında değerinin yüzde 40 altında tutulduğu konusunda yoğunlaşıyor.

Çin hükümeti, haziran ayında yuanın değerini daha esnek bırakacağı taahhüdünde bulunmuştu, ancak o zamandan bu yana yuanın değerinde çok küçük bir artış yaşandı.

Ticari dengesizlikler ve para birimlerine yapılan manüplasyon, Güney Kore'de yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nin ana konusunu oluşturacak.

Çin, dış ticaret fazlası vermesine karşın büyüme hızında yavaşlama kaydediyor. Büyüme Eylül ayında biten üç ayda yüzde 9,6'ya gerilerken, önceki çeyrekte yüzde 10,3 idi. Dünya Bankasına göre, gelecek yıl Çin yüzde 8,7 büyüyecek.

Çin İthalat-İhracat Bankası Başkanı Li Ruogu, yuanın değerindeki hızlı artışın kitlesel iş kayıplarına yol açabileceğini, bu durumda batılı ülkelerin milyonlarca Çinli göçmeni kabul etmeye hazır olması gerektiğini kaydetti.

Politik olarak hassas bir konu olan Çin'in ABD ve Avrupa ülkeleriyle yaptığı dış ticarete ilişkin veriler açıklanmadı. Ancak ABD verilerine göre, ABD'nin Çin ile yapılan ticaretten doğan açığı eylül ayında 28 milyar dolara çıktı.

Dünya Bankası ve özel sektör analistlerine göre, önemli yapısal bir değişiklik gerçekleşmediği sürece Çin'in dış ticaret fazlası önümüzdeki yıllarda artmayı sürdürecek.

UBS, bu yıl için fazlanın 200 milyar dolar, gelecek yıl içinse 220 milyar dolar olmasını bekliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir