Yunan tahvilleri teminat olarak gösterilemeyecek

Standard and Poor's, Yunanistan hükümetinin özel sektör kreditörleriyle yaptığı borç takas anlaşması nedeniyle, "CC" olan uzun vadeli kredi notu ile "C" olan kısa vadeli kredi notunu "tercihli temerrüt" seviyesine düşürdü. ECB de Yunan tahvillerinin tem

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Yunanistan'ın "CC" olan uzun vadeli kredi notu ile "C" olan kısa vadeli kredi notunu "SD" olarak bilinen "tercihli temerrüt" seviyesine çekti. S&P'nin kararının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Yunan devlet tahvillerinin teminat olarak kullanılmasını geçici olarak durdurdu.
S&P, karara gerekçe olarak Yunanistan hükümetinin özel sektör kreditörleriyle yaptığı borç takas anlaşmasını gösterdi.
Kuruluş, takas anlaşmasının tamamlanması ve borç ödemelerinin düzenli şekilde sürmesi halinde ülkenin uzun vadeli kredi notunu "CCC" seviyesine çıkarabileceğine dikkati çekerek, belli bir sayıda kreditörün takas anlaşmasını kabul etmemesi durumunda ise Yunanistan'ın temerrütle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de geçen hafta "Yunanistan'ın yakın vadede yüksek olasılıkla temerrüte düşeceğini" gerekçe göstererek ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşürmüştü.
Fitch, Yunanistan'ın özel sektör kreditörleriyle tahvil takas anlaşmasının ayrıntılarının açıklanmasını takiben bu ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "CCC"den "C"ye düşürdüğünü bildirmişti.
Euro Bölgesi maliye bakanlarının geçen hafta 14 saat süren toplantısında, Yunanistan'a 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmıştı.
Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde gece boyunca süren pazarlıkların ardından Atina yönetimiyle daha önce uzlaştıkları oranları revize etmişti. Bankalar adına Euro Bölgesi'yle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53,5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullenmişti.
Yunanistan'ın bankalarla tahvil takasını 8 Mart'ta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor.
Kurtarma paketi için AB ve IMF'nin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistan'ın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesini hedefleniyor.
Yunanistan'ın kredi notunun düşürülmesi
S&P'nin kararının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Yunan devlet tahvillerinin teminat olarak kullanılmasını geçici olarak durdurdu.
ECB bu adımı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Yunanistan'ın kredi notunu "SD" olarak bilinen "tercihli temerrüt" seviyesine çekmesinden sonra attı.
ECB'nin bu kararından etkilenen bankaların, Euro Bölgesi düzenlemeleriyle uyumlu biçimde acil likidite destek programı kapsamında ulusal merkez bankalarından borçlanmaya devam edebileceği de belirtildi.
Bankanın, Yunan tahvilleriyle ilgili kararını Mart ayı ortasında gözden geçirmesi bekleniyor.
ECB, geçen yıl Temmuz ayında, üç önemli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan birinin Yunanistan'ın kredi notunu "temerrüt" seviyesine indirinceye kadar tahvillerini teminat olarak kullanmaya devam edeceğini açıklamıştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir