Yunanistan IMF'e göz kırptı

Yunanistan'ın AB'den istediği mali desteği alamazsa IMF'den yardım isteyebileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Borç sorunu süren Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'nden (AB) önümüzdeki hafta net bir destek alamaması halinde, IMF'den yardım isteyebileceği belirtildi.

Yunanistan Başbakanı George Papandreou, gazetecilere yaptığı açıklamada, mali destek konusunda, Avrupa merkezli bir çözümü tercih edeceklerini, ancak tüm mümkün olan tercihlere de açık olduklarını kaydetti.

Kaynaklar, AB kaynaklı bir yardım konusunda ümidi azalan Yunanistan'ın, gelecek ay IMF'ye başvurabileceğini ifade ediyor.

AB ülkelerinin liderleri, 25-26 Mart'ta yapacakları toplantıda, Yunanistan'a mali yardım yapılıp yapılmamasını da tartışacak.

Merkel: AB, üye ihraç edebilsin

Bu arada Yunanistan'a acil yardımı reddeden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunda yaptığı açıklamada Euro bölgesi ülkelerinden 'üye ihraç edebilme' yönünde bir ilke belirlemelerini istedi.

Mevcut AB kurallarının Yunanistan'ın tetiklediği sorunla başa çıkmada yetersiz kaldığını savunan Merkel, ihraç etme kararının başvurulacak son kural olarak kabul edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Almanya'da iktidardaki Hristiyan Demokratların mali konulardaki baş sözcüsü Michael Mesiter da, gerektiğinde "Yunanistan'ın sermaye piyasalarına erişimini (borçlanmasını) sağlıklı hale getirebilecek enstrümanlara kimin sahip olduğunu düşünmek zorundayız. IMF dışında kimsenin böyle enstrümanları yok" diyerek Yunanistan'ı IMF'siz kurtarma girişiminin 'büyük cesaret istediğini' söyledi.

İstikrar anlaşmasına göre Euro Bölgesi'ne dahil ülkelerin kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 60'ını geçmemesi ve bütçe açıklarının yine gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 3'ünü aşmaması gerekirken Yunanistan'ın bu yıl yüzde 120'ye ulaşması beklenen borçluluk oranı AB limitini 2'ye ve geçen yıl yüzde 12,7'ye ulaşan bütçe açığı 4'e katlıyor.

ABD'nin Euro Bölgesi'ne müdahale etmesi ihtimal dahilinde

Yunanistan'ın birinci tercihi olmayan IMF seçeneğini uygulaması halinde ortak para euronun güvenilirliği ağır bir darbe alacak ve euroyu dolara rakip gören ABD yönetimi, İngiltere'nin de desteğiyle IMF'deki gücünü kullanıp Euro Bölgesi'ne müdahalede bulunma imkanına kavuşacak.

Diplomatik kaynaklar, tüm bu risklere rağmen Yunanistan'ın IMF restini gören Almanya'nın yaklaşımına Finlandiya, Hollanda ve İtalya'nın destek verdiğini belirtiyor. Fransa, İspanya ve Portekiz ise Yunanistan'ın gerekirse Euro Bölgesi tarafından kurtarılması gerektiğini savunuyor.

Fransa'nın bu tutumunda IMF'yi Euro Bölgesi'ne müdahil olması kaygısı etkili olurken Yunanistan gibi mali verileri kötü olan Portekiz ve İspanya, ilerde kendilerinin de faydalanabileceği bir modelin ortaya çıkmasını tercih ediyor.

Yunanistan'ı kurtarmaya sıcak bakan Fransa'nın da bu yıl yüzde 7,5 gibi oldukça yüksek bir bütçe açığı bulunuyor. Yunanistan'a kaynak akıtma gücü olmayan Fransa, mali disiplinden taviz verilerek kurtarma işleminin Avrupa Merkez Bankası'nın para basmasıyla yapılmasını, ABD örneğinin izlenerek mali disiplin yerine para basarak kağıt üzerinde büyümenin esas alınmasını istiyor. Bu yıl bütçe açığı gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6,3'üne ulaşması beklenen Almanya ise geleneksel tutumunu sürerek herkesin kendi evini düzene sokmasını talep ediyor.

Küresel krizle birlikte birçok ülkede rayından çıkan bütçe açıklarının bu yıl İspanya'da yüzde 10, ABD'de yüzde 11,2 ve İngiltere'de yüzde 12,6 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir