Yunanistan, kreditörlerle anlaşmaya vardı

Yunanistan, 86 milyar euro tutarındaki kurtarma programının ilk kredi diliminden kalan 1 milyar euroyu almak için yerine getirmesi gereken şartlar konusunda uluslararası kreditörler ile anlaşmaya vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İçinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkmak isteyen Yunanistan uluslararası kreditörlerle kurtarma paketinin ilk kredi dilimini almak için anlaştı. 

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgo Stathakis yaptığı açıklamada, "Kreditörler ile müzakerelerde bir anlaşmaya ulaştık" diye konuştu. 

Yunanistan ile kreditörler arasında varılan anlaşma, Ülke'nin bankacılık sektörünün gözden geçirilmesini, özelleştirme fonu dizaynını ve enerji dağıtım şirketi ADMIE'nin kısmen özelleştirilmesini içeriyor.

Oylama salı günü yapılacak

Anlaşma çerçevesinde Yunanistan öncelikle üzerinde anlaşılan gözden geçirmeleri parlamentodan geçirecek. Parlamentoda bu oylamanın salı günü yapılması planlanıyor. Yunan Parlamentosu'nun onayının ardından hafta içinde Euro Bölgesi maliye bakan yardımcılarının oluşturduğu Euro Çalışma Grubu 1 milyar euro yardımın serbest bırakılmasına onay verecekler. 

Anlaşma enerji dağıtım şirketi ADMIE'de yüzde 20 hissenin stratejik bir yatırımcıya satılmasının, yüzde 29'un özelleştirilmesini ve yüzde 51'in kamunun elinde kalmasını öngörüyor. 

Yunanistan'a not dopingi

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu DBRS, Yunuanistan'ın kredi notunu 1 kademe yükseltti. 
     
DBRS yaptığı açıklamada Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir olmadığı uyarısını tekrarlamakla birlikte Yunan ekonomisinin istikrar kazanmakta olduğuna işaret etti.