Yunanistan kritik oylama öncesi 'gergin'

Yunanistan'da hükümet tarafından oylanan kurtarma paketine karşı gösteri düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümet tarafından oylanan kurtarma paketine karşı gösteri düzenledi. Polisin müdahale ettiği gösteride gözaltına alınanlar olduğu belirtiliyor.

Yunan parlamentosu, Euro Bölgesi liderlerinin Yunan hükümetine "86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında talep ettiği reform paketi ile ilgili kanun tasarısını bugün oyluyor.
      
Parlamento'da  geç saatlere kadar sürmesi beklenen görüşmelerin ardından tasarının gecenin ilerleyen saatlerinde oya sunulması bekleniyor.

Yunan hükümetinin, söz konusu "kurtarma paketi"ni alabilmesi için, reform tasarılarını meclisten geçirmesi gerekiyor.

İflastan kurtulmak ve euroda kalabilmek için Euro Bölgesi liderlerinin ağır şartlarını kabul etmek zorunda kalan Yunan hükümeti, söz konusu reform paketiyle ilgili kanun tasarısını dün meclise sunmuştu

Kanun tasarısı kabul edilmesi halinde, Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırılarak devam edecek.

Buna göre, KDV artırımı dahil vergi oranları yeniden düzenlenecek, iş koşulları ve emeklilik gibi konularda kesintilere gidilecek ve köklü reformlar yapılacak. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) de aralarında bulunduğu Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa merkez bankası ve IMF) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. Troyka ülkede kalarak, Yunan kurumlarını reformların uygulanması konusunda yerinde denetleyecek, emeklilik yaşı en az 67 olacak ve ülkedeki kamu çalışanları azaltılacak.
      
Tasarıda ayrıca, kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulması da öngörülüyor. Ülkedeki bütün özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesine ve kalan çeyreği de yatırımlarda kullanılacak.

Protestolar sürüyor

Bu arada, Yunan hükümeti tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne itiraz edenler, Atina sokaklarında protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyor.

Tansiyonun bir hayli yükseldiği Atina'da göstericiler polise taş ve molotof kokteyl fırlatırken, polis de göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bazı göstericilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Sintagma Meydanı'nda bugün yapılan gösterilere katılan bazı işçi sendikaları, eczacılar, kamu çalışanları ve belediye işçileri yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

yunanistan-orta.jpg
      
'Başka çözüm yolu varsa söyleyin'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün parlamentoda yapılması beklenen kritik oylama öncesinde SYRIZA milletvekillerine birlik çağrısında bulundu.

SYRIZA meclis grubu toplantısında milletvekillerine hitap eden Çipras, meclis grubunun desteği olmadan başbakanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.

Borç konusunda elinden geleni yaptığını ve başka çıkış yolu bulunmadığını belirten Çipras, itiraz eden milletvekillerine kendisinin düşünemediği alternatif başka bir çözüm yolu varsa söylemelerini istedi.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise, hükümetin herhangi bir şantaj yoluyla memorandum kabul edemeyeceğini ifade ederek, tasarıya oy vermeyeceğini ancak hükümeti desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bazı milletvekilleri de, Yunanistan'ın, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin önerisini kabul ederek 5 yıllığına eurodan çıkması gerektiğini belirttiler.

En az 115 oy gerekiyor

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol İttifak Partili (SYRIZA) bazı milletvekillerinin reform paketine karşı çıkmasına rağmen oylamanın muhalefet partilerinin de desteğiyle parlamentodan geçmesi bekleniyor.

SYRIZA Merkez Komitesi üyesi 109 milletvekili bugün yaptıkları ortak açıklamada, Euro Bölgesi liderleri tarafından Yunanistan'a ağır koşulları yerine getirmesi şartıyla sunulan  "Üçüncü Kurtarma Paketi"ne karşı çıkarak, kreditörlerle yapılan anlaşmayı "Avrupa liderlerinin Yunan halkına karşı bir darbesi" olarak nitelendirmişti.

Yunan anayasasına göre, tasarının kanun haline getirilmesi için, 300 sandalyeli parlamentoda 151 milletvekilinin oyu gerikiyor.
      
SYRIZA ve ANEL koalisyon hükümetinde 162 milletvekili yer alıyor. Koalisyon hükümeti içerisinde en az 30 milletvekilinin kurtarma paketine karşı olduğu belirtiliyor. Diğer yandan Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin tasarıya 'evet' oyu kullanması bekleniyor.

Hükümet, bu akşamki oylamalarda çoğunluğu sağlamasa bile güvenoyu önergesi olmazsa görevlerine devam edebilecek.