Yunanistan reform listesini AB'ye sundu

Yunanistan devam eden veya tamamlanmış özelleştirmelerden geri dönülmeyeceği ve ülkede yaşanan "insani krize" karşı yapılacak devlet harcamalarının bütçeye zarar vermeyeceği sözü verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'ın bu taahhütleri, reform planlarını içeren ve Reuters tarafından da görülen belgede yer aldı.

Reform listesi, çalışma hayatına ilişkin reformlar ve sosyal harcamalar gibi önemli konularda, hem ülkeye finanse eden Avrupalı ortakları hem de Yunan halkını tatmin edecek uzlaşmalar sunmayı amaçlıyor. Yunanistan'ın sunduğu plan, yardım programının dört ay daha uzatılması karşılığında koşul olarak istenmişti.

Başbakan Alexis Tsipras hükümeti, seçim vaatlerinde yer alan asgari ücretin hemen artırılması yerine zaman içinde kademeli bir artış gerçekleştirecek.

Listede yer alan reformlar, vergi politikaları ve kamu harcamalarının her alanında kontrol uygulanmasını da öngörüyor.

Atina'nın altı sayfalık belgesinde yer alan planların, yardım programının dört aylık süre uzatımının önünün açılması için gönderildiği euro bölgesi maliye bakanları tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu'na yakın bir kaynak, Yunanistan'ın ekonomik reform planlarını içeren listeyi Avrupa'daki kurumlara ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gece yarısında gönderdiğini söyledi.

Kaynak, "Komisyon'a göre liste, gözden geçirmenin başarılı şekilde sonuçlanması için geçerli bir başlangıç oluşturacak kadar kapsamlı. Vergi kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadele konusundaki güçlü taahhütler cesaret verici" dedi.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, uluslararası kreditörlerin yaz aylarının ardından Yunanistan için daha fazla desteği değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Dijsselbloem Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklamada, "Yazdan sonra daha fazla desteği değerlendirmemiz gerekiyor. Yunanistan programa bağlı kalır ve hedeflere ulaşırsa euro bölgesi daha fazla destek için hazır olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir