Yunanistan'a onay geldi
Euro Bölgesi Maliye Bakanları Yunanistan'ın reform planını onayladı.
Eurogroup, Yunanistan'ın mevcut kredi anlaşmasının 4 ay daha uzatılmasına ilişkin hükümetin gönderdiği ilk aşama reform planını onayladı. Reform paketinin gerçekleşip gerçekleşmediği Nisan ayı sonunda gözden geçirilecek.
Yunanistan'ın gönderdiği ilk aşama reform listesini bugün öğleden sonra 1 saatlik telekonferans toplantısında ele alan Eurogroup üyesi 19 ülkenin maliye bakanı, mevcut kredi anlaşmasının 4 ay daha uzatılmasına ilişkin onayı verdi.
Toplantının ardından Eurogroup'un yaptığı açıklamada, ilk değerlendirmelere göre programın başarıyla tamamlanması için önlemler listesinin yeterince kapsamlı olduğu belirtildi. Anlaşmaya ilişkin nihai onayın ise Nisan ayı sonunda verileceği vurgulandı.
Özelleştirmelere devam
Seçimleri kazanmasının ardından özelleştirmelerin iptal edileceğini duyuran yeni Yunan hükümeti, 4 aylık kredi anlaşmasının uzatılması karşılığında talep edilen reform paketinde bu düşüncesinden vazgeçti. Atina, dün gece AB, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Eurogroup'a gönderdiği reform paketinde, sigorta sandıklarının birleştirileceğini, tamamlanan özelleştirmelerin iptal edilmeyeceğini ve ilan edilen özelleştirilmelere de saygı duyacağı taahhüdünde bulundu. Hükümet, süreci henüz tamamlanmayan özelleştirmeleri ise gözden geçireceğini vurguladı.
Dijsselbloem: Yunan hükümeti ciddi
Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, bugün yaptığı açıklamada, "Yunan hükümeti, reformların hayata geçirilmesi konusunda çok ciddi. Yunanistan tarafından belirlenen reformlar kreditörler ile yakın işbirliği halinde yapılmalı. Zaman alacak." açıklamasında bulundu. Yunanistan, reform paketinin bütçede negatif sonuca sebebiyet vermeyeceği sözünü de verdi.
Listede olan reformlar
-Fakirlik sınırı altında kalan 300 bin aileye bedava elektrik (4 ayda toplam 1200 Kwh'a kadar)
-300 bin muhtaç aileye kupon karşılığında gıda yardım programı
-Bütün sigortalı ya da sigortasız tüm vatandaşlara sıfır katılıma kadar ilaçlar bedava verilebilecek
-İhtiyaç sahiplerine 25 bin konutluk barınak olanağı sağlanacak
-700 Euro'ya kadar emekli aylığı alan 1 milyon 262 bin 920 kişiye 13. aylığın ikramiye olarak yeniden verilmesi
-Uzun yıllar işsiz kalan ve fakirlik sınırı altındaki vatandaşların toplu taşımadan çok az bir katılım ücreti karşılığında yıllık taşıma kartından yararlandırılması
-Isınma yakıtı (fuel oil) ve araçların kullandığı dizelden alınan özel tüketim vergisi iptal edilecek
Hükümetin seçim öncesi vaatleri arasında yer alan ikinci aşama reel ekonomiye yönelik baskının kaldırılmasını amaçlayan vatandaşın vadesi dolmuş kamu borçları, takipteki banka kredileri ve birincil konutlara uygulanan ipotekin kaldırılmasına da yer verildiği öğrenildi.
Yunan hükümeti, yapısal reformlara ilişkin de şu taahhütlerde bulundu: Adil vergi sistemi, vergi kaçakçılığı ile mücadele, yolsuzlukla mücadele, petrol ve tütün kaçakçılığını önleme, kamunun toparlanması ve bürokrasinin azaltılması.
Kamuda işten çıkarılanların yeniden işe alınmasına dair herhangi bir maddeye yer verilmezken, 15 bin kişinin işe alınması işleminin yürürlükte olan bütçede zaten öngörüldüğü belirtiliyor.
Kreditörlerin karşı çıktığı, gayri menkul vergisi ENFİA, 12 bin Euro gelire kadar vergi muafiyeti ve asgari ücretin 751 Euro'ya yükseltilmesine ilişkin listede herhangi bir atıfta bulunulup bulunulmadığı ise bilinmiyor.
Kaynak nereden?
Yunan hükümeti, gönderilen reformlar listesinin çoğunun vergi kaçakçılığından elde edilecek gelirle finanse edileceği düşünüyor.
Hazırda olmayan bu gelir kaynağı sebebiyle oluşacak finans boşluğunun nasıl doldurulacağı ise şimdilik bilinmiyor.
Mart'ta gereken nakit
Yunanistan'ın Mart ayında 7 milyar 270 milyon Euro borç, faiz ve bono, 1,5 milyar Euro maaş- emekli maaşı ve 1,3 milyar Euro da sigorta, tedavi ve sosyal yardımlar ödemesi var. Bu ödemelerin büyük bir bölümü henüz garantilenmiş değil.