Yunanistan'da 5 bine yakın hükümlü ve tutuklu grevde

4 bin 805 hükümlü ve tutuklu hapishane koşullarını protesto etmek için greve başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da hapishane koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan hükümlü ve tutukluların sayısı 4 bin 805'e ulaştı.

Yunan yayın organları, 3 Kasımda ülke genelinde 21 hapishanenin katılımıyla başlayan ve Volos kenti hapishanesinde de sağlık sorunlarına yol açan greve, terör örgütü 17 Kasım'ın lideri Aleksandros Yatopulos ve örgütün tetikçilerinden Vasilis Corcatos'un da destek verdiğini duyurdu.

Yatopulos ve Corcatos, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği Basın Ataşesi Çetin Görgü'nün 1991, Büyükelçilik Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu'nun 1994 yılında öldürülmesi ve Büyükelçilik Maslahatgüzarı Deniz Bölükbaşı, idare memuru Nilgün Keçeci ve şoför Adil Yıldırım'ı hedef alan 1991 yılındaki bombalı saldırı dahil, işledikleri veya işlenmesine katıldıkları çok sayıda suç nedeniyle müebbet hapis cezasıyla Atina Koridalos cezaevinde bulunuyor.

Tutuklu ve mahkumların bir eyleme bu büyüklükteki toplu katılımlarının ülke tarihinde ilk kez olduğunu kaydeden yayın organları, greve destek için perşembe günü kent merkezlerinde protesto yürüyüşleri yapılmasının beklendiğini belirtti.

"Hapishanelerdeki sağlık hizmetlerinin yoğunlaştırılması ve hücrelerdeki yaşam kalitesinin yükseltilmesi" talebiyle binlerce mahkumun açlık grevi yaptığı bildirilmişti. Haberlerde, ülke hapishanelerinin toplam 7 bin 500 hükümlü ve tutukluyu barındırabilecek kapasitede olmasına rağmen, şu anda bu sayının 14 bin civarında olduğu belirtilmişti. Hapishanelerde son 10 yıl içinde, 57'si 2007 yılında olmak üzere, 377 kişinin çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdiği, 5 kişilik hücrelerde 15 ila 18 kişinin tutulduğunu da kaydedilmişti.