Yunanistan'da hafta sonu neler yaşandı?

Yunanistan ile kreditörler Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında başından beri sonuçsuz giden görüşmeler kilitlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Herşey Euro Bölgesi maliye bakanlarının cumartesi günkü görüşmelerinin ardından bu ay sonunda süresi dolan Yunanistan’ın kurtarma programını uzatmayı reddetmesiyle başladı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını ve Yunanistan’ın Salı gününe kadar yapması gereken borcu için ek süre talebinin reddedildiğini ve ödemelerin bir kez daha uzatılmayacağını kaydetti.

"Yunanistan görüşmeleri terk etti"

Dijsselbloem, Euro Grubu’nun Yunanistan ile çalışmaya devam edeceğini ve çeşitli senaryoların akla uygun olduğunu ifade etti. Açıklamasında Yunanistan’ı Cuma günkü görüşmeleri terk etmekle suçlayan Dijsselbloem, “Yunanistan, görüşmeler devam ederken, yani halen zaman varken görüşmeleri terk etti. Yunan parlamentosunun akil bir pozisyon almak zorunda olduğunu anlıyorum ve bu durumun farklı siyasi çözümlere neden olabileceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

"Son dakika anlaşması için mücadele edeceğiz"

Dijsselbloem'in suçlamalarına Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'ten yanıt geçikmedi. Varoufakis, Yunanistan’ın halen kurtarma anlaşması sağlanabilmesini yönünde çalışacaklarını bildirerek, “Bu kritik zamanlarda Yunanistan hükümeti, Salı gününe kadar son dakika anlaşmasının olması için mücadele edecek” dedi. Yunan Bakan gazetecilere yaptığı açıklamasında, kurtarma paketinin son ödeme tarihinin uzatılması önerisinin reddedildiğini bildirerek, bu durumun grubun güvenirliğine kalıcı bir zarar verdiğini belirtti.

Çipras'tan referandum kararı

Cuma günü akşam saatlerinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, uluslararası kreditörlerin yeni yardım paketi için hayata geçirilmesini istediği tasarruf önlemlerini referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Yunanlılar bankamatiklere hücum etti

Yunanistan’da, hükümetin, kreditörlerin Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararı Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin sert tepkilerine neden olurken, kararın açıklanmasıyla binlerce vatandaş para çekmek için bankamatiklere hücum etti.

Başta başkent Atina olmak üzere ülkenin tüm kentlerindeki bankaların önünde gece saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşurken, mevduatı olan vatandaşların çekebildikleri kadar para çektiği görüldü.

banka-002.jpg

Bankalara 6 günlük kilit

Yunanistan’da kararı merakla beklenen Mali İstikrar Konseyi toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Yunan halkına seslenen Başbakan Aleksis Çipras, bankaların 6 gün süre ile kapalı kalacağını söyledi. Bankaların yanı sıra borsanın da açılmayacağı belirtiliyor. Çipras, sermaye kontrolü uygulanacağını da ifade etti. Yunan Maliye Bakanı Yanis Vaoufakis de "Bu Avrupa için karanlık bir zaman... Ama bizim vicdanımız rahat" dedi.

Çipras, ayrıca 30 Haziran'da sona erecek olan kredi programının uzatılması için, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Euro Bölgesi liderlerine bir mektup ilettiğini açıkladı.

ECB ELA'yı artırmadı

Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini 30 Haziran’a kadar mevcut seviyede devam ettireceğini duyurmuştu.

Borç krizindeki Yunan Bankaları, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen bu destekle ayakta duruyor. Bu desteğin kesilmesi halinde Yunan bankalarında yeterli nakit kalmaması riski bulunuyor. 

ATM'lerde 60 euro limiti

Bu nedenle nakit sıkıntısı yaşanmasından korkan Yunanlılar, bankalardaki paralarını çekmek için ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bankaların tatil edilmesi kararının ardından 6 gün boyunca ATM’lerden çekilebilecek günlük miktarın 50-60 euro arasında olacağı belirtiliyor. Ayrıca banka şubeleri önünde oluşacak yığılmaları ve olası gerginlikleri önlemek için emniyetteki izinlerin de iptal edildi.

Kemer sıkma paketini oylayacaklar

Yunanistan parlamentosu pazar sabaha karşı, ülkeye yeni mali yardıma koşul olarak sunulan yeni kurtarma paketini referanduma sunma kararı almış, bu da ECB'nin Yunan bankalarına desteğini kesebileceği söylentilerine neden olmuştu.Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ni kesebileceği söylentileri üzerine, desteğe son verilmemesi gerektiğini belirtti.

Nakit sıkıntısı yaşayan ve 30 Haziran’a kadar IMF’ye olan 1 milyar 600 milyon dolarlık borcunu ödemek zorunda olan Yunanistan iflas tehdidiyle karşı karşıya. Yunanistan'da halk, 5 Temmuz Pazar günü, kredi için öne sürülen şartlara "evet" ya da "hayır" demek için sandık başına gidecek. Başbakan Çipras halkın kurtarma paketini reddedeceğine inandığını da belirtti.