Yunanistan'da ikinci borç anlaşması onaylandı
ATİNA - Yunanistan Parlamentosu, borç yüklü ülkeye tahsis edilecek ikinci kurtarma kredisi anlaşmasını onayladı.
Anlaşma, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda açık yapılan oylamada 213 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. 79 milletvekili ise anlaşmaya ret oyu verdi.
İkinci krediyi garantilemek ve tarihin en büyük borç silme anlaşmasını uygulayarak ülkeyi iflastan kurtarmak üzere teknokrat Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında kurulan koalisyon hükümetini oluşturan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi milletvekileri anlaşmaya olumlu oy kullandı.
Anlaşmaya, sağcı Ortodoks Halk Partisi, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve diğer sol partiler karşı oy verdi.
Anlaşmanın parlamento genel kuruluna gelmesiyle başlayan tartışmalarda PASOK raportörü Sofia Yiannaka, oya sunulan programın 109,1 milyar avrodan oluştuğunu belirtti.
Yiannaka, buna tahvil takası PSI'ın tamamlanması için alınan ve zaten kullanılan 30 ve 5,5 milyar avro ile IMF'nin 2014 yılına kadar 19,8 milyar avroluk katkısı ve gerektirdiği halde 2015 yılı için vereceği 8,2 milyar avroluk ek finansmanın da eklenmesiyle Yunanistan'a toplam 172,6 milyar avroluk bir finansman sağlanacağını ifade etti.
Yiannaka, yeni ekonomik paketle Yunanistan'a bir fırsat penceresi açıldığını, bu fırsatın ülkenin yeniden yapılandırılması için entegre bir ulusal stratejik plan eşliğinde doğru olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
Programın Eurogroup tarafından 12 Mart'ta kabul edildiğini belirten Yiannaka, ekonomik programın tam ve gecikmesiz olarak uygulaması gerektiğine işaret ederek, aynı hataların yapılmaması gerektiğini de söyledi.
Yeni Demokrasi Partisi raportörü Thodoros Karaoglou da partisinin çetin ve acı dolu kararları ülkeyi iflas riskinden korumak için aldığını belirterek, yeni borç anlaşmasıyla ülkenin borcunun sürdürülebilir hale gelmesi için verilen çabaların tamamlanacağını dile getirdi.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) özel raportörü Nikos Karathanasopoulos ise açık oylama yapılmasını teklif ettiği konuşmasında yeni anlaşmayla PASOK ve Yeni Demokrasi partilerinin Yunan halkına karşı işledikleri suçu tamamladıklarını öne sürdü.
Ortodoks Halk Partisi (LAOS) temsilcisi Asterios Rontoulis ise Yunanistan'ın Finlandiya ile borç anlaşmasını kabul etmesi için, maddi teminat içeren gizli bir anlaşma imzaladığını iddia etti.
Radikal Sol Koalisyonun (SYRIZA) özel raportörü Dimitris Papadimoulis de iki koalisyon ortağı partiyi eleştirerek, PASOK ve YDP'yi sosyal devletin her uzvuna zarar veren programın gelecekteki ortakları olarak niteledi.
Miting havasında protesto
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri ve sempatizanları ise parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'nda bir araya gelerek miting havasında bir protesto gösterisi düzenledi.
"Borç anlaşmasına hayır, zincire vurulmuş şekilde yaşamayacağız" ana sloganıyla akşam saatlerinde düzenlenen gösteride konuşan KKE Genel Sekreteri Aleka Papariga, mayıs ayında düzenlenmesi planlanan erken genel seçimlere hazır olduklarını vurguladı.
Yeni borcun halka bir faydasının olmayacağını savunan Papariga, seçimlerde sermayenin çıkarları ile işçi sınıfının çıkarları olmak üzere iki stratejinin çarpışacağını söyledi.
Papariga, "Bireysel sözleşmelerle, maaş kesintileriyle, açlık ve yoksullukla çalışan sınıfın tehdit edildiği, işverenin sindirme ve provokasyonlarının arttığı heryerde sandıkların açılması gibi bir sorumluluğumuz var" diye konuştu. KKE üyeleri Selanik'te de bir gösteri düzenledi.
Öte yandan Sotiria hastanesi çalışanları ise hastanenin, yakındaki bir diğer hastaneyle birleştirilmesini protesto etmek için greve gitti. Denizcilik sektörü çalışanları ise pazartesi başlattıkları iki günlük grevi dün ilgili bakanlık yetkilileriyle görüşmelerinin ardından 16.00'da sona erdirdi.
(AA)