Yunanistan'dan temerrüt haberine yalanlama

Tsipras hükümeti, Financial Times'ta yer alan," Yunanistan temerrüt hazırlığı seçeneklerini değerlendiriyor" başlıklı haberi yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan dün akşam ülkenin kreditörleriyle bu ay sonuna kadar anlaşma sağlayamaması halinde temerrüte gitmeye hazırlandığı yönündeki Financial Times gazetesinde yer alan haberi yalanladı ve mali yardım müzakerelerinin çözüm yolunda "hızla" ilerlediğini belirtti.
              
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan 2010 yılında sağladığı 240 milyar euro mali yardım ile ekonomisini ayakta tutan Yunanistan geçen yıl Ağustos ayından bu yana mali yardım kullanmadı.
              
Nakit kaynakları hızla azalan Atina yönetimi, yeni bir mali yardım dilimi alabilmek için ekonomik reformlar hakkında kreditörlerini ikna etmek zorunda.
              
Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre Atina yönetimi kreditörleriyle anlaşma sağlayamaması halinde IMF'ye Mayıs ve Haziran ayında yapması gereken 2.5 milyar euro tutarındaki ödemeyi yapmamayı bir seçenek olarak görüyor.
              
Haberin ardından Başbakan Alexis Tsipras'ın makamından yapılan açıklamada, "Yunanistan...borçlarında temerrüte düşmeyi değerlendirmemektedir ve aynı durum borç veren kurumlar için de geçerlidir. Görüşmeler iki taraf için de faydalı olacak bir çözüme doğru hızla ilerlemektedir. Burada rahatsızlık kaynağı Yunan hükümetinin son vermeye kararlı olduğu kemer sıkma politikalarıdır" denildi.
              
Haberde, Yunanistan'ın temerrüte girmesi halinde Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına mali yardımı büyük ihtimalle askıya almak zorunda kalacağı, Yunan bankalarının kapanabileceği ve sermaye kontrollerinin uygulanmaya başlanabileceği belirtildi.
              
Haberde ayrıca Yunanistan'ın müzakerelerde kendisi için en uygun şartları yakalamak için temerrütü ihtimalini bir pazarlık unsuru olarak kullanıyor olabileceği belirtildi.
              
Haberi Reuters için değerlendiren üst düzeyli bir AB yetkilisi, "Bu durumun müzakere pozisyon ve taktiklerinden ziyade Yunan hükümeti içindeki görüş farklılıklarını yansıttığını düşünüyorum" dedi.

"Yolun sonuna geldik"

Öte yandan Financial Times'a açıklama yapan adı açıklanmayan bir Yunan hükümet yetkilisi," Yolun sonuna geldik. Eğer Avrupalılar kurtarma paketi çerçevesindeki nakit yardımında bulunmazlarsa Yunanistan için temerrütten başka seçenek yok" dedi.

Euro bölgesi maliye bakan yardımcıları geçen hafta Perşembe günü yaptıkları toplantıda, ekonomik reform taslağı hazırlaması için Atina yönetimine altı çalışma günü süre verdi. Yunanistan'ın yeni bir mali yardım dilimine hak kazanması için 24 Nisan'da yapılacak euro bölgesi maliye bakanları toplantısına kadar reform planına nihai halini vermesi gerekiyor.

"Dünyanın sonu olmadığını göreceğiz"              

Tsipras'ın makamından yapılan açıklamada, "24 Nisan'ın dünyanın sonu olmadığını tekrar göreceğiz" denildi.
              
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis dün Reuters'a yaptığı açıklamada Yunanistan'ın yapısal reformları hazırlayarak uygulamak konusunda yeterince hızlı davranamadığını ve ülkenin nakit kaynakları tükenmeden önce sınırlı zamanı kaldığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir