Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı başlıyor
AB Dönem Başkanlığını 1 Ocak'ta Litvanya'dan devralacak olan Yunanistan, müzakere sürecinde Türkiye ile başlık açmaktan memnun olacağını ancak "topun Türkiye'nin sahasında olduğunu" belirtti
BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı görevini 1 Ocak'ta Litvanya'dan devralacak olan Yunanistan, müzakere sürecinde Türkiye ile başlık açmaktan memnun olacaklarını ancak "topun Türkiye'nin sahasında olduğu" açıklamasında bulundu.
Brüksel'deki önde gelen düşünce kuruluşlarından olan Avrupa Politika Merkezi'nde (EPC) düzenlenen konferansta, ülkesinin 6 aylık önceliklerini anlatan Yunanistan'ın AB Daimi Temsilcisi Theodoros Sotiropulos, "Türkiye'yle bir başlık açmaktan çok memnun oluruz ama top Türkiye'nin sahasında. Türkiye, AB'nin son derece önemli bir ortağı" dedi.
Türkiye'nin açabileceği bazı fasıllar bulunduğunu ancak bunları iç politika gerekçeleriyle açmak istemediğini söyleyen Sotiropulos, "Bazı başlıklar da Türkiye'nin AB'nin bir üyesini tanımaması nedeniyle açılamıyor" diye konuştu.
Kıbrıs sorunu konusunda taraflar arasında önemli müzakerelerin sürdüğünün altını çizen Yunan Büyükelçi, "İyi bir sonuç alınması için tüm unsurlar mevcut ama her şey Türkiye'ye bağlı. Kıbrıs'ta kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Bir üye ülkenin topraklarının üçte biri, bir aday ülkenin işgali altında" ifadelerini kullandı.
Sotiropulos, "garip" olarak değerlendirdiği bu duruma rağmen AB'nin yardıma hazır olduğunu belirterek, "İlerleyip çok sayıda fasıl açmak için Türkiye'nin ne yapması gerektiği gayet açık" dedi. Sotiropulos, Kıbrıs konusunda ilerleme sağlanması durumunda AB'nin uygun ve olumlu şekilde hareket edeceğine inandığını söyledi.
Türkiye'nin AB'ye aday olduğu 1999'da stratejik bir tercih yaptıklarını söyleyen Sotiropulos, "Türkiye'yi Avrupa'da istiyoruz" diye konuştu. "Hepimiz genişleme çocuklarıyız" ifadelerini kullanan Yunan Büyükelçi, genişleme sürecindeki tüm ülkelere objektif davranacaklarının altını çizdi.
Türkiye'nin üzerinde durması gereken çok önemli bir dosya bulunduğunu, bunun da yasa dışı göç olduğunu söyleyen Sotiropulos, AB ülkelerine yasa dışı yollarla giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması (GKA) konusunda Türkiye'nin tavrını gözden geçirmesini istedi.
Ekonomik krizin yaralarını sarmakta zorlanan Yunanistan, Dönem Başkanlığı programını üç ayak üzerine oturttu. Dar bir bütçeyle hareket etmeyi ve "mümkün olması halinde 6 ayın sonunda AB Dönem Başkanlığı için ayrılan bütçenin bir kısmını Yunan Parlamentosu'nda iade etmeyi" hedefleyen Yunanistan, önceliklerini ekonomi, yasa dışı göç ve deniz politikası olarak belirledi.
AB Dönem Başkanlığı koltuğuna en son 2003'te oturan Yunanistan, bu görevi 5. kez üstlenecek.