Yunanistan'ın yeni kemer sıkma politikası açıklandı

Ek önlemlerde maaşların dondurulması, ödenek kesintisi, yüzde 21'e çıkan KDV ve sigaraya yüzde 65 ek vergi gibi uygulamalar var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan'da hükümet 4,8 milyar euroluk ek önlemler paketini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu başkanlığında yapılan kabine toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, alınan önlemleri şöyle sıraladı:

"Kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ila 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin euroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulması"

Noel ve Paskalya maaşlarında kesinti de var

Önlemler çerçevesinde, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapıldığı açıklandı.

Alınan kararların zor olduğunu ancak zamanında uygulanmaları gerektiğini belirten Sözcü, bütçe açığının kapatılması ve ilerleme kaydedilmesi için zaman ile yarış içinde olunduğunu da kaydetti. Hükümetin söz konusu önlemler ile 4,8 milyar euro tutarında tasarruf yapmayı hedeflediği kaydedildi.

Amaç GSYH'nin yüzde 3'ün altına inmesi

AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçtiğimiz yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.

AB'den destek

Yunanistan'ın ek önlemleri AB tarafından memnuniyetle karşılandı. AB Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını bu yıl 4 puan düşüşle yüzde 8,7'ye indirme konusunda kararlı olduğunu ve hedefleri tutturacağını gösterdiğini söyledi.

Euro Grubu başkanlığını da yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de hazırlanan iddialı programın artık güven vererek yoluna girdiğini kaydetti. Juncker, euro ülkelerinin gerekirse Yunanistan'a yardım için kararlı ve koordinasyon içinde eyleme hazır olduğunu vurguladı.

Merkel Yunanistan'a yardım hazırlığı yapıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, bugün bazı kabine üyeleriyle bir araya gelerek, Papandreu'nun cuma günü Berlin'e yapacağı ziyaret öncesinde Yunanistan'a yapılacak yardımı görüştü.

Bild ve Handelsblatt gazetelerinde çıkan habere göre, Alman hükümeti, Yunanistan'ın durumunun düzeltilmesi için çözüm konusunda yoğun çaba harcıyor. Başbakanlıkta gizli yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle'nin ve hasta olan Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'yi temsilen bakanlık müsteşarı Jörg Asmussen'in katıldı.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulmasının kolay görünmediği ifade edilen haberlerde, Papandreu'nun cuma günü Berlin'de Merkel ile görüşeceği hatırlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir