Zam, enflasyon hedefi için risk

Goldman Sachs, ekmek zammının enflasyonu 80 baz puan yükselteceğini öngördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye Fırıncılar Odası tarafından ekmeğe yüzde 15 zam yapma kararı almasının ekim ve kasım aylarında TÜFE rakamına 80 baz puan ekleyebileceği belirtildi.

Kuruluş, ekmeğin TÜFE sepetinin yüzde 5 düzeyinde bir kısmını oluşturduğunu vurgularken, zammın hem 2010 hem de 2011'de TÜFE hedefinin aşılması riski doğurduğunu ifade etti.

Değerlendirmede 80 baz puanlık etkinin 0.45 puanının Ekim, 0.35 puanının Kasım ayında görüleceği yorumu yapıldı. TCMB'nin repo operasyonlarını azaltmaya devam edeceği ve gelecek aylarda munzam karşılık oranlarını 50 baz puan artıracağı öngörüldü.

Goldman Sachs, ayrıca ekmek fiyatlarının gelecek 3 ayda catering ve otel fiyatları gibi alanlardan ek 0.08 puan daha TÜFE artış etkisi yapabileceğini aktardı.

Enflasyon 7,5-8 olacak

Şirket, tahminlerinin Ekim ve Kasım aylarında halihazırda yüzde 1'er artış içerdiğini, yıl sonu tahmininin yüzde 7.2 olduğunu bildirdi.

Raporda, "Eğer doğruysak ekmek fiyat artışlarıyla yıl sonu enflasyonu yüzde 7.5-8.0'e yakın olacak. Bu TCMB'nin resmi tahmini olan yüzde 6.5'in epey üzerinde" denildi.

Yatırım kuruluşu ayrıca, "Yapılan artışın 2011 ilk çeyreğinde görülmesi beklenen baz etkisini azaltabilir.

Bu etkiyle enflasyonun geçici olarak yüzde 5-5.5 düzeyine inmesi bekleniyordu ancak şimdi enflasyonun yüzde 6.0-6.5 düzeyinde dip yapabileceğini düyünüyoruz.

TCMB'nin 2011 yıl sonu tahmini yüzde 5.5, bizimki yüzde 7.0" denildi. Goldman Sachs aylık enflasyon beklentisini her zaman olduğu gibi 01 Kasımdaki İstanbul TÜFE rakamlarının ardından revize edecek.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir