Dershanelerin kapatılması kayıtdışı eğitimi körükler
Başbakan Erdoğan 3. kez dershanelerin kapatılacağını açıklarken, sektör yetkilileri, sistem değişmeden dershanelerin kapatılmasının doğru olmadığını vurguladılar.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son 6 ay içinde üçüncü kez dershanelerin kapatılacağına yönelik yaptığı açıklama ile dershanecilik sistemi yeniden tartışmaların odağına oturdu. Konuyu değerlendiren sektör yetkilileri ve uzmanlar özel okul öğrencilerinin yüzde 90'ının dershaneye gittiğine dikkat çekerek sistem tam anlamıyla değişmeden dershanelerin kapatılmasının doğru olmadığını vurguladılar.
Başbakan Erdoğan son olarak, Bilim Teknolojileri Yüksek Kurulu toplantısında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile ÖSYM Başkanı Ali Demir'e üniversite sınavlarının kaldırılması ve buna bağlı olarak dershanelerin kapatılması yönünde çalışma yapılması talimatını vermişti.Geçen yıl verileriyle sayıları 4 bin 193 olan ve 100 binin üstünde istihdam sağlayan dershanelerin kapatılarak, fiziki şartları uygun olanlarının özel okula çevrilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor.
Başbakan Erdoğan başkanlığında 17 Ağustos'ta toplanan Bilim Teknolojileri Yüksek Kurulu gündemini ağırlıklı olarak eğitim oluşturdu. Bu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve ÖSYM Başkanı Ali Demir'e sınavların en geç 1.5 yıl içinde kaldırılması önünde acilen çalışmalara başlamaları yönünde kesin bir dille talimat verdiği ifade ediliyor.
"Önce kalite farkları ortadan kalkmalı"
Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, sistemin hayata geçirilmesi için öncelikle okullar arasındaki kalite farkının ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi. Zaten yüzde 40'ı boş olan sektörde sisteme yeni oyuncular katıp hizmet satın alma ile desteklenmesinin mevcut okullarda sıkıntı yaratacağını dile getiren Gülan, sınavların kaldırılması halinde Galatasaray Lisesi gibi okulların nasıl öğrenci alacağını merak ettiğini kaydetti. Özel Dershaneler Birliği Başkanı Faruk Köprülü ise daha önce DÜNYA'ya yaptığı açıklamada ihtiyaçtan doğan dershanelerin, ihtiyacı giderecek tedbirler alınmadan kapatılmasının doğru olmayacağını bildirmişti. En hakkaniyetli sistemin merkezi sınav olduğunun altını çizen Köprülü, sınavın kaldırılarak yerine notun ön plana çıkması halinde de yine okullardaki notların yükseltilmesi için dershanelere ihtiyaç olacağını vurguladı.
"Özel okul öğrencileri dershaneye de gidiyor"
Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi Mirkan Aydın, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi halinde bile mevcut sınav sistemiyle dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırmayacağını söyledi. Özel okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 90'ının üniversiteye hazırlık sürecinde yine dershanelere gittiğini belirten Aydın, "Sınav sistemi değişmeden ve yeni sistemin sonuçlarını görmeden dershaneleri kapatmak ya da özel okula dönüştürmek, kayıtdışılığın önünü açacaktır. Özel ders ve kayıt dışı bürolarda patlama yaşanacaktır" dedi. Dershanelerin sınavlara hazırlık sürecinde eğitim ihtiyacını gidermek için fırsat sağladığını belirten Aydın, yasaklamak yerine okullarda eğitim kalitesini arttırarak dershanelere olan ihtiyacın ortadan kaldırılmasının daha olumlu sonuç doğuracağını vurguladı.
[PAGE]