Eğitimciler Somalı çocuklar için seferber oldu

Eğitimciler Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocukları için yardım seferberliği başlattı. Kimi kurum burs, kimi ücretsiz eğitim imkanı veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban-030.jpg

Soma’daki maden faciasından sonra üniversiteler, STK’lar, eğitim dernekleri ve vakıfl ar da bölge insanının yaralarını sarmak için seferberlik başlattı. Yardım kampanyası düzenleyen de, Soma’nın çocukları için burs kampanyası başlatan da var. İşte bunlardan bazıları: Ağrı’da bir ilköğretim okulunun yapımına katkıda bulunmak için bugün Yaşar Üniversitesi’nde konser verecek olan ünlü müzisyen Anjelika Akbar, elde edilecek gelirin bir bölümünü Soma’da yetim kalan çocuklara eğitim bursu olarak aktaracak. Türk Eğitim Vakfı (TEV) vefat eden veya çalışamayacak durumda olan maden işçilerinin ilk, orta, lise ve yüksek öğrenim görmekte olan çocukları için burs tahsis edecek. TEV bursu Somalı gençlerin öğrenim hayatları boyunca devam edecek. Türk Eğitim Derneği (TED), Soma’da hayatını kaybeden emekçilerin çocuklarını okutmak için Türkiye’yi destek vermeye çağırdı. TED, ‘Soma’nın Evlatları Artık Hepimizin Evladı!’ diyerek ‘Soma’ya El Ver!’ kampanyası başlattı. Dernek, kampanya kapsamında kendi öz kaynaklarından da nakdi aktarım yapacak. Toplanacak bağışlar, Somalı çocukların eğitiminde kullanılacak.

Darüşşafaka’dan fırsat eşitliği 

Darüşşafaka Lisesi de Soma faciasında yaşamını yitiren madencilerin çocukları için ‘fırsat kapısı’ açtı. Darüşşafaka Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, “Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yanı sıra Manisa, Kütahya ve Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlükleri’yle bağlantı kurarak, baba kaybı olan ve Darüşşafaka’nın giriş koşullarını taşıyan öğrenciler hakkında bilgi talep edildi. Süreç takip altına alındı. Bildiğiniz gibi bu yıl sınavımız 1 Haziran Pazar günü yapılacak. Soma’da babasını kaybeden 4’ncü sınıf öğrencilerinin bu kadar taze bir acıyla 1 Haziran’daki sınavımıza katılabilmesinin olanaksızlığının farkındayız. Soma’da babasını yitiren ve Darüşşafaka Lisesi’ne giriş koşullarını taşıyan çocuklar için eğitimde fırsat eşitliği misyonumuz çerçevesinde üzerimize düşen ödevi yerine getireceğiz” ifadelerine yer verildi.

Somalı çocuğa ücretsiz dershane

Üç büyük dershane temsilcisi ÖZDE-BİR, GÜVENDER ve TÖDER, Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle ortak bir mesaj yayınlayarak Soma maden kazasında hayatını kaybedenlerin 8’inci sınıftaki çocukları ile, lise son sınıfta okuyan ve mezun olmuş çocuklarının yaşadıkları yerde veya en yakınlarındaki dershanelerden yeni öğretim yılında ücretsiz faydalanabileceğini duyurdular. Dershaneciler ayrıca bu yıl o bölgedeki bazı dershanelere devam eden ve maden kazasında hayatını kaybedenlerin çocuklarının kalan borçlarının silindiğini duyurdular.

Bakanlık da destek açıkladı

Ankara Üniversitesi’nden de burs desteği açıklaması yapıldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin çocuklarına Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları'nda ücretsiz eğitim imkanı tanınacağını ifade etti. Rektör Erkan İbiş, yaptığı açıklamada, üniversite olarak ellerinden gelen yardımı yapmak istediklerini belirtti. Rektör İbiş, “Ankara Üniversitesi olarak faciada yaşamını yitirenlerin çocuklarına Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları'nda, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren eğitimin tüm kademelerinde, ücretsiz okuma imkanı tanıyacağız” dedi. İbiş, ayrıca, faciada yaşamını yitirenlerin çocuklarının Ankara Üniversitesi’ni kazanmaları halinde, üniversitenin öğrenci yurtlarından da ücretsiz yararlanabileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı destekler hakkında konuştu. Eğitim Bakanı Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz de karınca kararınca elimizden geleni yapmaya çalıştık, çalışıyoruz. Milli Eğitim Vakfı'mız, biliyorsunuz hayatını kaybeden kardeşlerimizin eğitim gören çocukları için her kademede ilkokuldan üniversiteye kadar burs vaadini açıkladı. Onun dışında başka kurumlarımızda, özellikle eğitim gören şehit yakınları için katkıda bulunacaklarını açıkladılar” dedi.

İhracatçılardan katkı açıklaması 

Somalı çocukların eğitimi için ihracatçılardan da destek açıklaması geldi. Türkiye İhracatçıları Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamlarını yitiren işçilerin çocuklarına destek vermek istediklerini söyledi. Bu konuda birlik başkanları ile görüşeceklerini dile getiren Büyükekşi, “Sadece bir seferlik değil, ilkokula gidiyorsa ilkokulu bitirene kadar, ortaokula gidiyorsa ortaokul, üniversite ise üniversite. Eğitim hayatları boyunca nasıl bir katkı sağlayabiliriz, ne yapabiliriz, tartışıp görüşüp ona göre bir adım atmak istiyoruz” diye konuştu. Son olarak Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) de Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden veya çalışamayacak durumda olan madencilerin çocuklarına özel bir burs programı başlattı. “Sermaye Piyasaları Bursu” ismiyle 2014-2015 öğretim yılından itibaren başlayacak program kapsamında, lisans düzeyinde eğitim gören 12 üniversite öğrencisine lisans eğitimi bitinceye kadar Türk Eğitim Vakfı (TEV) üzerinden karşılıksız burs verilecek. Öğrencilerin yükseköğrenimlerinin sonuna kadar 9 ay boyunca verilecek burs tutarı 400 lira olarak
belirlendi.

Başbakanlık yardım genelgesi açıkladı

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası sonrasında pek çok özel şirket, şahıslar, dernek ve vakıflar yardım kampanyası başlattı. Yardımların yerine ulaşabilmesi ve tek bir kaynaktan Soma’ya ulaştırılması için Başbakanlık bir genelge yayınladı. Genelgede şu ifadelere yer verildi: “Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen elim maden ocağı kazası sonrasında devletimizin tüm imkânları seferber edilmiş olmakla birlikte; hamiyetperver milletimizin bu acı karşısında yoğun yardım taleplerinin karşılanması zarureti hâsıl olmuştur. Bu kapsamda, yapılacak yardımların tek elden yürütülmesi, hızlı ve sağlıklı bir biçimde kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına, yaralananlara ve madende çalışanlara ulaştırılması için, Başbakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde harcanmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevlendirilerek bir yardım kampanyası başlatılmış ve genelge ekinde belirtilen banka hesapları açılmıştır.”

Soma’ya yardım PR kampanyasına dönüşmesin!

Şu anda Soma’ya yardım akıyor denilebilir. İşte sorun tam da burada başlıyor. Birbiri ardına açıklanan yardım kampanyaları aracılığıyla toplanacak paraların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için sistematik şekilde organize olmak gerekiyor. Kampanyaların sonuca ulaşması için sıkı bir takip sistemi gerekiyor. Uzmanlar, Soma yardım kampanyasının bir PR faaliyetine dönüşmemesi konusunda uyarıyor. Yardımların gerçek sahiplerine sağlıklı bir şekilde ulaşması için çeşitli öneriler getiriliyor. Örneğin Hürriyet gazetesi Yazarı Uğur Gürses şöyle diyor: “Türkiye hiç değilse bu defa, açılacak yardımbağış kampanyasını eli yüzü düzgün biçimde; nasıl, nerede, hangi koşullarda, kimlere ve nasıl dağıtılacağını içerecek biçimde şeff af bir program haline getirsin. Benim önerim siyasetçiler karışmadan 20-30 yıla uzanan bir emeklilik fonu kurulsun.”