Günün tartışması
Dershane taslağı Türkiye'nin gündemine damga vurdu. Cumhurbaşkanı Gül ile Fethullah Gülen'in açıklamalarının ardından dershanler de sessizliğini bozdu
İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane ve etüt merkezlerini kapatmak için hazırladığı kanun taslağı Türkiye'nin gündemine oturdu. Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili çalışmalar tartışmaya neden olurken, Milli Eğitim Bakanlığı, taslak metinde yer aldığı iddia edilen "kışkırtıcı ifadeler" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Dershanelerin kapatılması konusunda açıklamalarda bulunan Fettulah Gülen ise "hâcet namazı" çağrısı yaptı.
Günün tartışmasına son olarak dersaneler katıldı. Yapılan ortan açıklamada, dershanelerin okula dönüşümünün tek alternatif gibi sunulmasının hükümetin yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutum olduğu belirtildi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dersahanelerin 2014 yılında kapanarak özel okul ya da açık lise statüsüne döüşeceğini söyledi. Konuyla ilgili iki farklı kanalda konuşan Avcı, özel okul kriterlerini karşılamayan dershanelere 2 yıl süre verileğini kaydetti.
İkinci seçenek açık lise
Avcı, "Özel okul kriterlerini karşılayanlar özel okula dönüşecek, karşılamayanların hazırlanması için de 2 yıl süre verilecek, bu süre zarfında açık lise statüsünde eğitim verebilecekler" dedi.
Dershanelerde görevli öğretmenlerin de mağdur olmayacağını, sayısı artan özel okullarda çok daha fazla öğretmenin istihdam şansı bulacağını vurgulayan Bakan Avcı, okuldaki takviye kursların yeniden uygulamaya konacağını kaydetti. Avcı, basında yer alan iddiaların aksine 'dil, KPSS veya sürücü kursları ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmayacağını da sözlerine ekledi.
Gül'ün dershane yorumu
[PAGE]
Gül'ün dershane yorumu
Dershanelerin kapatılması tartışmalarına ilşkin olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den ilk açıklama geldi. Gül, gazetecilerin "dershanelerin kapatılması" tartışmalarına ilişkin sorularını, "Bir ülkede eğitim veren okulların yanında böyle özel kurumların olması çok doğru değil. Ancak böyle olmakla birlikte bu konular bir arz talep meselesidir. Gerekli altyapı yatırımları yapılmadan girişilecek uygulamalara dikkat etmek gerekir" yanıtını verdi.
Gülen namaza çağırdı
[PAGE]
Gülen namaza çağırdı
Fethullah Gülen de herkul sitesinde yayınlanan son sohbetinde dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun taslağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sitede yapılan açıklamada; "Her fırsatta 'kardeş' olduğunu söyleyen, aynı safta yer tutan ve hizmet erlerinin yüzüne gülen bazı kimseler tarafından bir kısım planların yapıldığı ve uygulamaya konulacağı yazılıp çiziliyor. Biz, müminlerin bu kadar kötülük yapabileceklerine ve garazlara bina ettikleri icraatla milletin geleceğine kastedebileceklerine inanmak istemiyoruz. İnanmak istemiyor ve hala 'Bu işte bir yanlışlık var!' diyoruz" denildi.
Zaman gazetesinin yayınladığı, dershaneleri kapatmaya yönelik "Eğitime darbe planı" haberi ve kanun taslağı hakkında 18 dakika açıklama yapan Gülen'in, "Musibetler karşısında dişini sıkıp sabretmeli" derken haber duyulur duyulmaz "hacet namazı" çağrısı yaptığı belirtildi.
Gülen, "Mümin sarsılabilir ama devrilmez, meseleye öyle bakmak lazım" ifadelerini kullandı.
İşte Gülen'in açıklamalarından satır başları
[PAGE]
Gülen'in açıklamalarından satır başları
- Asıl mesele bilemediğin anda bir balyoz gibi tepene inen musibetler karşısında dişini sıkıp sabretmek. Bu bir yönüyle çok önemli. Sabır çok önemli bir şey.
- Kendilerini adamış insanlar, kendi hizmet serencameleri, sergüzeştleri içinde bazen böyle Ağrı Dağı gibi dağlar, hatta Kaf Dağı gibi dağlar önüne çıkabilir. Fakat Ferhat gibi.. Vur kazmayı Ferhat çoğu gitti azı kaldı.
- Siz ne kadar paniklerseniz, karşı tarafa o kadar kendi hesapları ile hareket etme imkanı verirsiniz. Ne kadar kendi planlarınıza bağlı kalırsanız… Ha bunu dediler ama bizim burada A planımız yanında bir de B planımız vardı, bir de C planımız vardı bir de D planımız vardı. Sürekli o cereyanı devam ettirmek suretiyle karşı taraf önünüzü kesmek istediği yerde siz başka bir taraftan onların ön kesme yerini aşmış olmanız lazım. Onun için de günümüzde rüzgar böyle biraz muhalif esiyor.
Firavun aleyhinizde ise isabetli bir yoldasınız
[PAGE]
Firavun aleyhinizde ise isabetli bir yoldasınız
- Dünyevi bir beklentiniz yok, hatta yaptığınız hizmet karşılığında cennetten bir köşk alın dedikleri zaman tiksinti duyma içinizde varsa şayet doğru yolda yürüyorsunuz. Bir meselenizin isabetli olduğuna delalet eden böyle bir şey var. Eğer böyle düşünüyorsanız doğru bir yolda yürüyorsunuz, yürümeye devam edin. Bir de negatif bir yandan sizi teyid eden, yürüdüğünüz yolda sizi teyid eden bir şey var. Siz doğru yolda yürüdüğünüz halde bir kısım her şeyi kendi benliğine, dünyevi çıkarlara bağlamış, dünyadan değişik şeyler kotarmaya bağlamış insanlar sizin aleyhinizdeyse şayet, hangi zihniyette hangi düşüncede olursa olsun isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir. Firavun aleyhinizde ise isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir. Karun aleyhinizde ise isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir.
- Valla cennetin kapılarını bile bunlar kapamak isteyebilirler. Bunlar girmesin de biz girelim. En azından önce biz girelim. Bunların da zaten girmeye hakkı yok diyenler çıkabilir.
Elimde olsa hapisteki darbe tutsaklarını salarım
[PAGE]
Elimde olsa hapisteki darbe tutsaklarını salarım
- 60 ihtilalinden bu yana onu da gördük tokadını yedik, 70 darbesini gördük tekmesini yedik. 80 darbesini gördük onunda çiftesini yedik. Hepsinden bir şey yedik. Fakat tekme atan tokat atan çifte atanın şimdi hesapları görülüyor. Biz yapmadık onu, kader hüküm verdi ve kaderin o mevzuda figürü olarak kullandığı insanlar, onları öyle yaptılar. Bana dokunan bir yanı vardı, yaşlı başlı adamlar böyle orada hesap verince ciğerim yanıyor benim. Elimden bir imkan olsa ben onların hepsine serbestsiniz derim. Ne var ki birileri onları planlıyor, yapıyor, 'Topuklarını birbirlerine vurdu. Karşımızda dimdik durdu bu adamlar. Bunlara bunu dedirttik.' diyorlar bir taraftan kapalı kapılar ardından diyorlar, fakat bir taraftan da camia onu sanki bir kısım elamanlarına yaptırtıyormuş gibi onlara fısıldıyor. Bir taşla iki kuşu vurma gibi bir nifak hareketi içinde bulunuyorlar. Bana yakışmayan şeyler ama müsaadenizle bu kadarını da söyleyeyim.
Dersanelerden ortak açıklama
[PAGE]
Dersanelerden ortak açıklama
Dershanelerin kapatılması ile ilgili tartışmalara dershane örgütleri de katıldı. Yapılan ortan açıklamada, dershanelerin okula dönüşümünün tek alternatif gibi sunulmasının hükümetin yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutum olduğu belirtildi. Dershaneciler yaşanan süreçte sükunet içinde olduklarını, hukuka bağlı devlete güven duygusuyla hareket ettiklerini, böyle davranmayı da sürdürmek istediklerini açıkladı.
Özel Dershaneler Birliği Derneği, Güven Dershane Sahipleri Derneği, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği ile bazı illerdeki dershane birliklerince ortak yapılan basın açıklamasında, dershane tartışmasının medyada yer alan son haberlerle yeni bir boyut kazandığı ifade edilerek, bu tartışmaların, temsil edilen özel öğretim kurumların girişimcilerinde maddi, manevi kayıplar yarattığı ileri sürüldü.
İşleri, talep eden veli ve öğrencilere eğitim hizmeti sunmak olan kurumların zan altında bırakıldığı, itibarsızlaştırıldığı iddia edilen açıklamada, bunun "büyük haksızlık olduğu" savunuldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu tartışmaların artık son bulması için şimdiye kadar yaptığımız açıklamalarımızda, başından beri yasal statüleriyle milli eğitim sistemimiz içinde yer alan dershanelerin kurucuları olarak biz de ülkemizin yararını, menfaatlerini, eğitimimize faydalı olanı her şeyin önünde tuttuğumuzu, özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılmasını, bundan ülkemizin ve herkesin yararına uygun yeni seçenekler çıkabileceğini, bu konuda başta Sayın Başbakanımız olmak üzere konuya taraf yöneticilerimizin kapılarını kapamayacaklarına inancımızı belirttik.
Bakanlığımızın, söz konusu haberin içeriğinin doğruluğunu teyit anlamına gelen sadece bazı ifadelerin yanlışlığına yönelik dünkü açıklaması, şimdiye kadar var olan kararsızlık ve ne yapılacağını konunun taraflarıyla, kamuoyuyla paylaşmama anlayışının devamından başka bir anlam taşımamaktadır.”
[PAGE]
“Sektör temsilcileriyle hiç görüşülmedi”
Özel dershane ve diğer özel öğretim kurucularını temsil eden derneklerin, tartışmaların başından beri, yasalar karşısında haklarını bildiği belirtilen açıklamada, “Bu tartışmalar sürecinde hep sükunet içinde olduk, hukuka bağlı devletimize güven duygusuyla hareket ettik. Böyle davranmayı da sürdürmek istiyoruz” görüşüne yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutumla, sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden hatta yok sayarak mevcut özel okulların sürdürülebilir olmadığı ortadayken, okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması, sistem dışına çıkarması olasılığı, beraberinde bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecektir.
Fırsat eşitliği sağlamak adına fırsat eşitsizliğini artıracak ve daha çok kargaşa yaratacak bir düzenlemenin muhatabı olmamak, ulusal ve evrensel hukuk içinde haklarımızı savunmak durumunda kalmayacağımıza inanmak istiyoruz.”
"Milletin hayrına olmayacak tasarruf içinde olmayız"
[PAGE]
"Milletin hayrına olmayacak tasarruf içinde olmayız"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı dershanelere ilişkin "O alana ilişkin epey zamandır devam eden bir çalışma var. Çalışmaların detaylarını bilmiyorum, detaylarına vakıf değilim. O elbette ki gündem konusu olduğunda oturur değerlendiririz. Biz, milletimizin aleyhine sonuç doğuracak, milletimizin hayrına olmayacak hiçbir tasarruf içerisinde olmayız. İfade edildiği tarzda bir tasarruf varsa mutlaka bunun sebepleri paylaşılır." değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş: Dershanelerin yeniden yapılandırılması söz konusu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dershanelerin dönüşümü konusunun "kadim bir problem" olduğunu belirterek, "Burada yapılmak istenen Türk milli eğitim sisteminde bir dönüşümün parçası olarak, dershanelerin yeniden yapılandırılmasıdır. Bu bir kapatma olayından ziyade, dershanelerin özel okullar haline dönmesidir. Dershanelerin yeni fonksiyonlarıyla Türk milli eğitimine katkı sunacak noktaya gelmesini temin etmektir" diye konuştu.
Dershanelerde yaklaşık 200 bin öğretmenin istihdam edildiğini dile getiren Kurtulmuş, dershanelere ilişkin düzenlemenin kaynak israfına yol açmadan yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Buradaki öğretmen istihdamı, kurulmuş olan dershaneler, kaynak israfına gitmemek, potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için 2-3 sene önceden başlayan bir süreç söz konusu. Zaman içinde bilgilendirmeler yapıldığını da biliyorum. Bu dershanelerimizin bir kısmı, çok kısa süre içinde özel okullara dönüşebilir. Bu dönüşebilme kabiliyeti olanların dönüşebilmesi, özel okul şartlarının biraz daha gevşetilerek bu geçişin daha kolay bir şekilde yapılması. Böyle kabiliyeti olmayanlara bir açık lise statüsünde imkan sunmalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve özellikle buradaki öğretmen kardeşlerimizden de liselerde oluşturulacak, dershanelerin yerine geçecek alanlarda da onlardan da öğretmen olarak istifade edilmesi ve onların da Milli Eğitim'in içine alınması gibi temel bir perspektifte çalışma yürütülüyor. Henüz verilmiş bir karar yok, yasalaşmış bir durum yok."