Her mahalleye bir kolej dönemi
Mart 2014’te yürürlüğe giren kanunla birlikte dershanelerin özel okula dönüşmesi, yatırım teşviklerinde özel okulların 5. Bölge kapsamına alınması, öğrencilere eğitim öğretim desteği, özel okul sektörünü büyütüyor. Artık herkesin gidebileceği bir özel okul var.
Türkiye’de özel okul sektörü hızlı büyüyor. Artık herkesin gidebileceği bir özel okul, kolej var. Fiyatta yelpaze oluştu. Piyasada 7-8 bin liradan başlayarak 55 bin liraya kadar özel okul var. Artışta özel okullarda öğrenim gören öğrencilere verilen eğitim ve öğretim destekleri etkili oluyor. 2015- 2016 eğitim-öğretim yılında 336 bin 124 öğrenci eğitim öğretim desteğinden yararlandı.
Önceki yıllarda destek alan öğrencilerle birlikte 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla desteklerden faydalanan öğrenci sayısı 340 binleri buldu. 2016-2017 öğretim yılında eğitim öğretim desteği kapsamında öğrenciler adına özel okullara 1 milyar 166 milyon 335 bin 768 lira ödeme yapıldı. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı yatırım teşvik belgeleri de eğitim özel okulculuğun yatırım çekmeye devam ettiğini gösteriyor. Nisan ayı yatırım teşvik verilerine göre, nisanda en çok yatırım çeken ilk üç sektör enerji, taşıt araçları ve makine imalatı oldu. Bu üç sektörün ardından eğitim sektörü geldi.
Nisan ayında eğitim sektörüne yatırım için alınan teşvik belgelerinde öngörülen yatırım tutarı 523 milyon lira oldu. Bu yatırımların dikkat çeken özelliği ‘komple yeni yatırım’ niteliğinde olmaları. Nisan ayın teşvik belgelerine göre sadece eğitim sektörüne yönelik 84 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Buna göre Türkiye’nin 27 farklı ilindeki eğitim yatırımı teşvik belgesine bağlanmış oldu. Teşvik belgelerine göre İstanbul, Ankara, İzmir’de okul açma oranı yüksek. Anadolu’daki artış da dikkat çekiyor.
Malatya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Antalya, Hatay’da yeni yeni özel okullar, kolejler açılıyor. Ya da zaten var olanlar şube sayılarını artırıyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte Türkiye’de bugün yaklaşık yüzde 8 olan özel okulların payının orta vadede yüzde 15 ve ardından yüzde 20’ye ulaşması hedefl eniyor.
Sayılarla özel öğretim sektörü
● 2.778 okul öncesi
● 1.277 ilkokul
●1.412 ortaokul,
● 2.575 ortaöğretim okulu
● 3.943 özel öğrenci yurdu
● 12.065 diğer özel öğretim kurumu olmak üzere toplam 24 bin 50 kurum var.
Vatan Okulları, '2020'de 20 okul' hedefliyor
Vatan Okulları 2014 yılında eğitim-öğretime başladı. Dört yılda 12 okula ulaştı. Vatan Okulları Kurucusu Dr. Turay Kesler; “Hedefimiz; ‘2020 Yılında 20 Okul’. İstanbul dışında şu an yalnızca Antalya’da bir okulumuz var. Türkiye’de yaygın bir marka haline gelmeyi hedefl iyoruz” dedi. 2002 yılından bu yana eğitim sektöründen ve akademik çalışmalardan elde ettikleri tecrübe ile hareket ettiklerini anlatan Dr. Kesler, “Dünya standartlarında eğitim sunmak, çağdaş, vizyon sahibi, donanımlı nesiller yetiştirme gayretindeyiz” diye konuştu.
Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları; 20 milyon lira yatırım yaptı
Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları, 2016/2017 yılında Buca Kampüsü ile eğitim öğretime başladı. Buca’daki merkez kampüsü’nün dışında iki ayrı müstakil anaokulu var. Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları Kurucusu Op. Dr. Ali Deniz, “İkinci kampüsümüzün inşaatı bitmek üzere. Bu yıl yeni eğitim döneminde Bornova’da da olacağız” dedi. Op. Dr. Deniz, “İzmir merkezli bir şirketiz. Sağlık, eğitim, inşaatta faaliyet göstermek üzere kurulduk, fakat şu anda eğitime yoğunlaştık” diye konuştu. Son bir yılda eğitim sektörüne 20 milyondan fazla yatırım yaptıklarını anlatan Op. Dr. Deniz, “Buca ve Bornova Kampüslerimiz dışında farklı yerlerde kampüs sayımızı arttırmayı düşünüyoruz. İzmir’de en az 5 kampüs planımız var” dedi.
Kayı Okulları, beş yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapacak
İstanbul’un çeşitli yerlerinde konut, ticari alan geliştiren ve iki kuşaktır inşaat sektöründe yer alan Mustafa Onur Aydın, Matematik Öğretmeni kardeşi Merve Aydın’ın desteğiyle babalarının hayalini gerçekleştirmek için 2016 yılında Çekmeköy Ömerli’de, 34 dönüm arazi üzerinde KAYI Okullarını kurdu. İlk kampüsleri için 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan KAYI Okulları CEO’su Deniz Demirtaş, “Şu anda sadece Çekmeköy Ömerli’de okulumuz var. Kendi bünyemizdeki okul sayısını arttırarak büyümeyi düşünüyoruz. İlk etapta kendi bölgemizde büyük bir anaokulu ve lise daha sonra Avrupa yakasında büyük bir kampüs, sonrasında Ankara’da bir kampüs açma planımız var. Beş yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu sürecin ardından franchising düşünebiliriz “ diye konuştu.