Listede Türkiye’den bir tek ODTÜ var

“Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi” açıklandı. Türkiye’den sadece ODTÜ yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) tarafından oluşturulan ve akademik dünyanın en prestijli üniversiteleri listesi olarak kabul edilen “Dünya Saygınlık Sıralaması”nda (World Reputation Rankings), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, bu yıl da Türkiye’den yer alan tek üniversite oldu. Dünya çapında en saygın 100 üniversitenin belirlendiği sıralamada ODTÜ ilk 80 üniversite arasında yer aldı.

Her yıl dünya üzerindeki tüm üniversiteler ve eğitim kurumları tarafından merakla beklenen “Dünyanın En Saygın Üniversiteleri”nin açıklandığı Times Higher Education “World Reputation Rankings 2014” listesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi dünyanın en saygın 80 üniversitesi arasına girdi. Açıklanan sıralamada ODTÜ, 2014 sıralamasında bu yıl da ilk 100 üniversite arasında girerek 71-80 bandında yer aldı.

Tüm dünyada 133 ülkeden seçilen, deneyimli ve bilimsel yayınları ile tanınan 10 bin’den fazla akademisyenin katılımıyla Ipsos MediaCT araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Mart-Mayıs 2013 ayları arasında yapılan “Thomson Reuters’ 2013 Akademik Saygınlık Araştırması” anketine dayanan “THE Dünya Saygınlık Sıralaması”, “dünyanın en güçlü 100 üniversite markası”nı belirlemek amacıyla yapılıyor. Ankette, katılımcı akademisyenlerden, hem eğitim hem de araştırma alanında “mükemmel” olarak tanımladıkları en fazla 15 üniversiteyi seçmeleri isteniyor.

2012 ve 2013 yıllarında da “Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi” listesine giren ilk ve tek Türk üniversitesi olan ODTÜ, bu yıl da listede Türkiye’yi temsil eden tek üniversite olarak göze çarpıyor. London Business School, Florida Üniversitesi gibi üniversiteleri geride bırakan ODTÜ, uluslararası üne sahip Fransız Sorbonne ve Amerikan Boston Üniversiteleri ile aynı grupta, 71-80 bandında yer aldı.

Son 3 yılda olduğu gibi bu yıl da ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerin üniversiteleri listenin üst sıralarında yer alırken, İtalya, İspanya, Hindistan, Avusturya, İrlanda, Danimarka ve Norveç gibi gelişmiş ülkelerin üniversiteleri ile listeye girememesi dikkat çekti.

Konu ile ilgili açıklama yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “ODTÜ’nün dünyanın en saygın 100 üniversitesi arasında yer alması bizler için büyük bir gurur kaynağı. Bu yıl listede sadece 20 ülkenin üniversiteleri yer aldı. Pek çok gelişmiş ülkenin üniversitelerinin listeye giremediği göz önünde bulundurulursa, Türkiye’nin bu önemli ve prestijli listede temsil edilmesi önemli. ODTÜ olarak, ülkemizi bu önemli platformda temsil etmekten gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bugüne kadar 114 bin mezun veren, Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde de Merkez Laboratuvarı ile uluslararası akreditasyon almaya hak kazanmıştı.