"Yükseköğretimde sorun DSİ ile üniversiteleri aynı kefeye koymak"
1. Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı'nda konuşan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Eğer üniversitelerde reformu konuşuyorsak 2547’ye odaklanmayalım" dedi.
KEZBAN KARABOĞA
İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi ve Türk Eğitim Derneği’nin (TED) ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı (IHEC) 2015 başladı. Konferansın teması "Değişen Dünya ve Yükseköğretim: Kimlik, Politika ve Reform Modelleri". Boğaziçi Üniversitesi’nin (BÜ) ev sahipliği yaptığı konferansta konuşan BÜ Rektörü ve Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Bugün yükseköğretimde en çok konuşulan konu 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu. Ancak üniversitelerin asıl sorunu bu kanun değil, mali ve idari mevzuat. 5018, 657, 4734 sayılı yasalar devlet üniversiteleri için değiştirilmediği sürece bizim iş yapış biçimlerimizi değiştirmemiz mümkün değil. Üniversitelerde yapılan iş ile Devlet Su İşleri’nde yapılan iş aynı mı? Eğer üniversitelerde reformu konuşuyorsak 2547’ye odaklanmayalım" dedi.
Bir üniversitenin ancak akademik özgürlüğün, özerkliğin sınırsız kullanılabildiği zaman ‘üniversite’ olabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Barbarosoğlu, "Yönetimlerin şeffaf, hesap verebilir olması gerekir. Eleştirmediğimiz, sorgulamadığımız bir üniversitede yaratıcı olmak, inovasyon yapmak mümükün değil" diye konuştu.
Konferansta Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay da açılış konuşmaları yaptı. Prof. Dr. Günay, Türkiye’nin dünyada yükseköğretim brüt okullaşma oranında Avrupa’yı geride bıraktığını artık Amerika ile rekabet eder seviyeye geldiğini belirtti. 16 Ekim’de sona erecek konferansta yaklaşık 100 bilimsel çalışma sunulacak.