Suriyeli çocuklar, devlet okulunda Arapça eğitim görecek

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocuklar devlet okullarında her gün 5 saat eğitim görecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacıların durumu tartışılırken İstanbul'daki sığınmacı çocukların eğitimden geri kalmaması için Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. Avcılar'daki Atatürk Ortaokulu'nda Türk öğrencilerden sonra Suriyeli çocuklar her gün 5 saat, ilkokul düzeyinde eğitim görecek ve dersler Arapça yapılacak.

Ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan milyonlarca Suriyeli zor durumda kalırken, bir bölümü İstanbul'a geldi. İstanbul'daki Suriyeli sayısının 300 bini geçtiği öne sürülürken, Uluslararası Şefkat Derneği, sığınmacıların çocuklarının dil ve uyum sorunu çektiklerini, eğitimden geri kaldıklarını göz önüne alarak proje geliştirdi. Dernek yöneticilerinin önerisi ile Avcılar'daki Denizköşkler Mahallesi'ndeki Atatürk Ortaokulu'nun Türk çocukların eğitimini saat 15.00'te tamamlaması ardından binanın Suriyeli ilkokul düzeyindeki öğrencilere açılması kararlaştırıldı. Bir dernek görevlisi pasaport, ikamet belgesi ve 2 fotoğrafları getirilen öğrencileri kaydetmeye başladı.

Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Atatürk Ortaokulu'na giderek okul Müdürü Polat Ercan ve kayıtları yapan görevlilerin yanı sıra Suriyeli sığınmacılarla görüştü.

Milli Eğitim Müdürü Engin, Suriyeli çocukların en azından kısa vadede ülkelerine dönmelerinin beklenmediğini, onların eğitimsiz kalmamaları için gösterilen çabalara katkı sağladıklarını söyledi. Engin, "Bizim devlet olarak bunlar için ekstra harcamamız veya eğitim giderlerini karşılamamız söz konusu değil. Tamamen kendi öğretmenleri ders verecek. Burada sadece bina tahsis ediyoruz. Burada ilkokul düzeyindeki öğrenciler eğitim görecek. Onlara Halk Eğitim Merkezi'nden Türkçe öğretmeni vererek Türkçe öğrenmeleri için katkıda bulunacağız" dedi.

Okul Müdürü Polat Ercan da, Türk öğrencilerin eğitimlerini tamamlamasından sonra hafta içinde okulun 15.30-20.30 saatleri arasında Suriyeli ilkokul öğrencilerine açılacağını söyledi.

Suriyeli eğitimcilerin ders vereceği sığınmacı çocukların okutulacağı Arapça kitapların kısa sürede okula ulaştırılacağı belirtildi.