TED Rönesans 'Eko Okul' programı ile “temiz çevre temiz toplum” diyor

Sürdürülebilirlik başlığı altında, “Eko-Okullar” programı çerçevesinde öğrenciler farklı sosyal sorumluluk projelerinde rol alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Rönesans Eğitim Vakfı (REV) tarafından Türk Eğitim Derneği işbirliğiyle kurulan TED Rönesans Koleji’nin misyonunu, “Çocukları hayata hazırlamak; sosyal sorumluluk bilincine sahip dünya bireyleri yetiştirmek” olarak tanımlıyor. Her alanda geleceğin lider vatandaşlarını yetiştirmeyi misyon edinen kolej, öğrencilerinin “temiz çevre temiz toplum” bilincine sahip olmalarını hedefliyor. 

Toplumsal çalışmalarının yanı sıra, çevre ve doğaya yönelik çalışmalara da öncelik veren TED Rönesans Koleji, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi amacıyla yürütülen Beyaz Bayrak Projesi çerçevesinde, Beyaz Bayrak aldı. 

Eğitim sektöründe toplum ve çevre unsurlarının bu derece ön plana çıkması, yarının duyarlı “büyüklerinin” yetişmesinde önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle TED Rönesans’ın yaptıklarını dinlemek üzere sözü TED Rönesans Okul Müdürü İpek Ak’a bırakalım: 

Kantin yok, sağlıklı beslenme programı var 

“TED Rönesans Koleji olarak, her çocuğun özel olduğuna inanıyoruz. İlkokul yıllarının, çocuklarımızın kendileriyle tanışmaya başladıkları en kritik dönem olduğunu bilerek ve bu doğrultuda merkezine öğrenciyi alan yaşam temelli bir anlayışla eğitim veriyoruz. Hedefimiz, kendi ilgi alanlarını keşfetme yolculuğunda onların beceri ve kimlik gelişimlerine destek olmak. Bu konuda TED Rönesans’ı benzerlerinden ayıran birçok farklılık bulunuyor. Örneğin, TED Rönesans Koleji’nde bir okul kantini bulunmuyor. Okulda, gıda mühendisleri, doktor ve beslenme uzmanlarının oluşturduğu bir komite gözetiminde hazırlanan özel bir sağlıklı beslenme programı uygulanıyor. Öğrencilere bir ergen veya bir çocuğun günlük alması gereken kalori ve besin grupları doğrultusunda hazırlanan özel menüler sunuluyor. Akademik gelişim kadar fiziksel ve ruhsal gelişime de önem veriyoruz ve yaş gruplarına uygun özel menü uygulamasıyla, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmayı amaçlıyoruz.” 

Okulda zil çalmıyor 

“TED Rönesans Koleji öğrencilerinin zamanı etkin kullanabilmeleri için okulumuzda zil çalmıyor.  'Zilsiz okul uygulaması’ ile amacımız, öğrencilerimizin zamanı verimli şekilde yönetmelerini bu çağlardan öğretebilmek. Öğrencilerimizi hayatın her alanına hazırlama amacıyla yola çıkarak, Milli Eğitim Müfredat Programı’nın yanı sıra Türk Eğitim Derneği komisyonlarının oluşturduğu kitaplar, eğitim öğretim materyallerini kullanıyor ve dünyanın en prestijli yaşam becerileri ve değerler eğitimi olan ‘Quest Programı’nı uyguluyoruz. Öğrencilerimizi ‘yaşama’ uluslararası standartlarda hazırlamaya gayret ediyoruz. Bir başka deyişle bu okulumuzda çocuklarımızı “dünya vatandaşı” olarak yetiştiriyor; her öğrencinin ihtiyaçlarının farklı olduğu ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiği anlayışı üzerine kurulmuş olan 'farklılaştırılmış eğitim' uygulamasına inanıyoruz. 

Çevreye duyarlı bireyler 

“Öğrencilerin hayatlarının her alanında temizliğe önem vermeleri, yaşadıkları mekanların temiz ve sağlıklı olmasına dikkat etmeleri ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmelerinin çok önemli olduğu kanısındayız. ‘Beyaz Bayrak Ödülü’ ise bizim bu konudaki kararlılığımız ve çalışmalarımızın en somut örneği oldu. Bildiğiniz gibi, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Beyaz Bayrak’ projesi, okulların temizlik ve hijyen açısından belirli kriterler esas alınarak denetlenmesini öngörüyor. Çocukların ruh ve beden sağlığının korunması amacıyla okullara yönelik hijyen kurallarının belirlendiği “Okul Sağlığı Denetleme Formu” doğrultusunda, okul içi ve çevresi, idari birim, öğretmen odası, kütüphane, ısıtma durumu, spor ve tiyatro salonu, atölyeler, laboratuvarlar, revir, kantin, tuvaletler ve içme suları göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılıyor. Bu çerçevede iki bakanlığın yetkililerince denetlenen okullarda, yapılan değerlendirme sonucunda okullara, sağlık ve temizliği simgeleyen Beyaz Bayrak Ödülü ve sertifika veriliyor. 

Gün ışığından maksimum fayda 

“Türkiye’de, Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve dünyanın en önemli gönüllü sertifikalarından biri olan LEED Altın Sertifika’yı almaya hak kazanan ilk kolej olarak, okulumuzdaki tüm ayrıntıların öğrencilerin konforunu artırmak ve çevreyi korumak önceliğiyle tasarlandığını vurgulamak isterim. Doğal havalandırmadan enerji tasarrufuna, zararlı bileşik içermeyen boya ve yapıştırıcıların kullanımından yaşam alanlarının gün ışığından maksimum yararlanılacak şekilde tasarlanmasına kadar tüm detayların daha ilk aşamadan düşünüldüğünü söyleyebilirim. Tüm bu çalışmalar ışığında amacımız TED Rönesans Koleji öğrencilerinin çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesi. Aynı zamanda ‘Eko Okullar’ üyesi olan okulumuz öğrencilerinin çevreye duyarlılığını geliştirmek üzere disiplinler arası uygulamalar gerçekleştiriyoruz.”

Öğrenciler 'tohum bombaları' atıyor

“Sürdürülebilirlik başlığı altında, “Eko-Okullar” programı çerçevesinde öğrencilerimiz farklı sosyal sorumluluk projelerinde rol alıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu projeler, sadece onların değil, ailelerin de bilinçlenmesinde etkin rol oynuyor. Programın içeriğinde yer alan 7 adımla öğrencilerimiz yerel düzeyde projeler gerçekleştirirken, iletişim, araştırma, sorgulama, problem çözme ve düşünme becerilerini de geliştirme şansı elde ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz Eko Okul projelerimiz şunlar: X 22 Mart Dünya Su Günü’nün anlam ve önemine dikkat çekmek amaçlı “Eko Team” üyesi öğrencilerimiz okul içerisinde “Su Günü Yürüyüşü” gerçekleştirdi. Aynı günde, sulardaki atıkların deniz canlılarına verdiği zararları anlatan afiş çalışmaları da yapıldı. X Maltepe Belediye Başkanı’na öğrencilerimizin yazdığı çevre sorunları ile ilgili mektupları ilettik. X Yıl içerisinde, “Yerli Malı Kullanıyorum!” ve “Eko Okul Projeleri” kapsamında sınıfl arda öğrencilerimiz tarafından toplanan tohumlar “Tohum Bombaları” haline getirilerek doğaya atıldı. X Öğrencilerimiz çöp, atık ve geri dönüşüm ile ilgili kamu spotu geliştirdi, atık malzemelerden enstrüman, hayvan, uçurtma gibi ilgi çekici malzemeler üretti. Öğrencilerimizle ayrıca “Eko- Rock” adında dergi yayınlıyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir