‘Trabzon Türkiye’nin yazılım merkezi olacak’

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Kamil Hayali, bir yazılım teknoloji Ar-Ge merkezi kurmak için harekete geçtiklerini belirterek, amaçlarının Trabzon’u Türkiye’nin yazılım merkezi haline dönüştürmek olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ercan ÜSLÜ

Trabzon iş dünyasının şubat ayında ilkini kamuoyu ile paylaştığı “İktisadi Yönelim Anketi”ne göre Trabzon’da, lojistik, turizm, yazılım ve teknoloji alanlarına odaklanılması gerektiği belirtildi. Anket sonuçlarını bir adım öne taşıyan Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD), Trabzon’da “Yazılım&Teknoloji Ar-Ge Merkezi” kurulması için çalışma başlattı.

TSİAD Başkanı Hasan Kamil Hayali, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Trabzon Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile lise seviyesindeki öğrencileri robotik ve Endüstri 4.0 alanında geliştirmek amacıyla “Endüstri 4.0 Dönüşümü Aşılama Merkezi” kurulması yönünde çalışma başlatıldığını belirterek, asıl amaçlarının Tarbzon’a “Yazılım &Teknoloji Ar-Ge Merkezi” kazandırarak, Türkiye’nin yazılım merkezi haline dönüştürmek olduğunu vurguladı.

Trabzon’da odaklanılması gereken ilk konunun yazılım ve teknoloji olduğuna dikkat çeken Hayali, “Endüstri 4.0, bulut bilişim, app’ler, internet teknolojisindeki hızlı değişim; bu konulara odaklananların karlı çıkacağını açıkça göstermektedir. Yazılım sektörü ise, fayda ve kapsadığı alan analizinde, en fazla çıktıyı üretebilecek olan sektördür. Trabzon’da şu an 2 üniversite vardır ve bu üniversiteler, her sene yüzün üstünde bilgisayar mühendisi mezun etmektedir. Mezun olan gençler ise, yıllarca eğitimini gördükleri alanda değil, bambaşka ve alakasız alanlarda çalışmakta ya da ekmeğini Trabzon dışında aramaktadır. Bunların yanında, şu an Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Trabzon’da da hızlı internete ulaşımı sağlayan fiber kablo altyapısı mevcuttur. Eğitimi uygun genç nüfus vardır, Teknokent mevcuttur, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi vardır. Yani; un, yağ, şeker hazırdır. Konu, helvayı yapacak irade konusudur. Politika önerisi olarak; bir Yazılım&Teknoloji Ar-GeE Merkezi kurulmalıdır” dedi.

İnşaat değil yazılım, inovasyon ve IT odaklı büyümeliyiz

“Trabzon’da genç nüfusun ilkokuldan itibaren yazılıma yönlendirilmesi, gereken niteliği sağlayacaktır” diyen Hayali, gerekli altyapı sağlandığı taktirde, Trabzon’un tüm Türkiye için bir yazılım merkezi olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Hayali, “Trabzon SİAD olarak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Trabzon Meslek Yüksek Okulu ile birlikte, öğrencilerin lise seviyesinde robotik ve Endüstri 4.0 hakkında bilgi ve pratik sahibi olabilmeleri için bir Endüstri 4.0 Dönüşümü için Aşılama Merkezi kurma çalışmalarına yakında başlayacağız. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) gibi, bu tür projeler devlet tarafından gerçekleştirilmeli ancak iş karlı hale getirildiğinde özelleştirilmelidir. Bunun yapılabilmesi için de, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, ekonomiye ve kalkınmaya bakış açısını toptan değiştirmesi, inşaat odaklı büyümeden, yazılım, inovasyon ve IT odaklı büyümeye sıçraması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da odaklanılması gereken ikinci alanın ise lojistik olduğuna işaret eden Hasan Kamil Hayali, tarihten bugüne Trabzon’u Trabzon yapan alanın lojistik olduğunu ifade ederek, “Eğer şu anda eski bir imparatorluk başkenti olan Trabzon’da yaşıyorsak bunun tek sebebi, Trabzon’un İpek Yolu’nun denize açılış noktası olması, yani lojistiktir. Ancak, Trabzon bu özelliğini, son 100 senedir kaybetmiştir. Şu anda ise bu konuda üç önemli gelişme vardır. Bunlar: İran’a uygulanan ambargoların kaldırılması, Çin’in İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesi ve Karadeniz’in kuzeyindeki Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamasıdır. Ancak, bu üç konu da çok iyi takip edilmesi gereken, Trabzon için çok büyük fırsat ama aynı zamanda da tehdit içeren konulardır” şeklinde konuştu.

Kentte turizm konseyi, araştırma merkezi ve gelişim vakfı kurulmalı

TSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kamil Hayali, ekonomik ve özellikle coğrafi yapısına bakıldığında kentin büyük sanayi için uygun olmadığını, alternatif kalkınma için turizmin önemli olduğunu da belirterek, “Trabzon SİAD olarak, 2015 yılında hazırladığımız ‘Daha Yaşanabilir Turizm Şehri Trabzon’ raporunda, kentin turizm potansiyelinin artırılması için 3 madde belirledik. Bunlar, turizm konseyinin kurulması, turizme yönelik araştırma merkezinin kurulması ve kentsel gelişim vakfının hayata geçirilmesidir. Bu 3 maddenin gerçekleşmesi durumunda, hem Trabzon, hem bölgemiz, hem de Türkiye kazanacaktır. Şehrimizi turiste pazarlayabilmek için, öncelikle kendi insanımıza pazarlayabilmemiz gerekmektedir. Burada önemli olan, şehrimize gelen turistlerin buradan mutlu şekilde ayrılmalarını sağlayamazsak, turizmin bir fırsattan bir ciddi riske dönüşme hızının çok hızlı olacağını fark etmemizdir” diye konuştu.

STK'lara önemli görev düşüyor

İçinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluklarımızın olduğunu vurgulayan TSİAD Başkanı Hayali, “İktisadi Yönelim Anketi’ni uygulamamızın bir amacı üyelerimizin bu gözlemlerini yansıtmak ve verecekleri kararlarda önemli bir unsur olabilmektir. Bu sebepten, iş insanının daha çok okuması, daha çok düşünmesi ve daha çok temasta bulunması gerekiyor. İşte, bunların yapılmasının yollarından en önemlisi de bir iş dünyası STK’sına üye olup orada aktif olarak çalışmaktır. Çünkü günümüz toplumunda STK’lara önemli görevler düşüyor” dedi.