Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri

Bakan Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarını açıkladı. Buna göre ilk sırada Sabancı Üniversitesi yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Girişimcilik ve yenilikçilik konularının Türkiye'nin en hayati gündem maddeleri arasında olduğunu düşünüyoruz. Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında da en çok üniversitelerimize güveniyoruz." dedi.

Bakan Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'nin en büyük 10 ekonomiden biri olması için kurumların da dünya çapında lider kurumlara dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, özellikle üniversitelerin, dünya çapında bilim yapılan ve teknoloji üretilen merkezler haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümet olarak üniversitelere çok büyük bir önem verdiklerini dile getiren Özlü, "Bu nedenle, Türkiye'nin bütün şehirlerine üniversiteler kazandırdık. Üniversitelerimizin fiziki imkanlarını ve araştırma altyapılarını güçlendirmek için çok önemli çalışmalar yaptık. Yürüttüğümüz çalışmalarda, hem akademisyenlerimize hem de öğrencilerimize yönelik birçok önemli destek ve kolaylığı hayata geçirdik. Özellikle de üniversite-sanayi iş birliği güçlendirecek çalışmalara ağırlık verdik. Zira Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşması için rekabetçi ve yenilikçi bir reel sektör oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.

Özlü, girişimcilik ve yenilikçilik konularının, Türkiye'nin en hayati gündem maddeleri arasında olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında da en çok üniversitelerimize güveniyoruz. Üniversitelerimizin sanayicilerimizle daha fazla iş birliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitenin kapısı sanayiciye, sanayicinin kapısı da üniversitelere açık olmalı. Üniversite, sanayicinin ihtiyaç duyacağı bilgiyi üretmeli. Sanayici, sorunlarını aşmak için üniversiteye başvurmalı. Yine akademisyenlerimiz, sanayinin içinde bulunmalı. Zira sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez."

Bakan Özlü, üniversite mezunu gençlerin girişimci ve yenilikçi bireyler olmasında da üniversitelere önemli bir sorumluluk düştüğünü belirtti.

"En başarılı üniversiteyi ortaya koymuyor"

Faruk Özlü, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Beş yıl önce başlatılan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştü. 

Şunu vurgulamam gerekiyor, bu endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir. Bu endeks kapsamında dikkate alınan, sadece ve sadece üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır. 

Artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur. Biz de bu endeksi açıklayarak, üniversitelerimizi bu alanlara teşvik ediyoruz. Her üniversiteye, kendi durumunu diğerleriyle mukayese etme imkanı veriyoruz. Üniversitelerimize adeta bir ayna tutuyor, girişimcilik ve yenilikçilik alanında neyi doğru ve neyi yanlış yaptıklarını kendilerine gösteriyoruz. 

Geride kalan yılların sıralamalarına baktığımızda şunu görüyoruz, bütün üniversitelerimiz, doğru adımları attıkları ve bu adımlarında ısrar ettikleri takdirde endekste yer buluyorlar."

Özlü'nün verdiği bilgilere göre, bu yıl endeks sıralamasına, öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 152 üniversite dahil edildi. Endeksin veri toplama sürecine 221 kurum katkı sağladı. 

En girişimci ve yenilikçi 50 üniversite

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarına göre ilk 50 üniversite şöyle:

1   Sabancı Üniversitesi    

2   Orta Doğu Teknik Üniversitesi    

3   İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi    
4   İstanbul Teknik Üniversitesi   
5   Boğaziçi Üniversitesi   
6   Koç Üniversitesi    
7   Gebze Teknik Üniversitesi   
8   Özyeğin Üniversitesi    
9   İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü   
10   Yıldız Teknik Üniversitesi   
11   TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi   
12   Selçuk Üniversitesi   
13   Ege Üniversitesi   
14   Erciyes Üniversitesi   
15   İstanbul Şehir Üniversitesi   
16   Gaziantep Üniversitesi   
17   Hacettepe Üniversitesi   
18   Çankaya Üniversitesi   
19   Atılım Üniversitesi   
20   Anadolu Üniversitesi   
21   Gazi Üniversitesi   
22   Ankara Üniversitesi   
23   Abdullah Gül Üniversitesi   
24   Uludağ Üniversitesi   
25   Sakarya Üniversitesi   
26   Dokuz Eylül Üniversitesi   
27   Yeditepe Üniversitesi   
28   Çukurova Üniversitesi   
29   İzmir Ekonomi Üniversitesi   
30   İstanbul Üniversitesi   
31   Akdeniz Üniversitesi   
32   Mersin Üniversitesi   
33   Kocaeli Üniversitesi   
34   Pamukkale Üniversitesi   
35   Süleyman Demirel Üniversitesi   
36   Bahçeşehir Üniversitesi   
37   Fırat Üniversitesi   
38   Karadeniz Teknik Üniversitesi   
39   Yaşar Üniversitesi   
40   Marmara Üniversitesi   
41   Bursa Teknik Üniversitesi   
42   Gaziosmanpaşa Üniversitesi   
43   Okan Üniversitesi   
44   İstanbul Bilgi Üniversitesi   
45   Kadir Has Üniversitesi   
46   Dumlupınar Üniversitesi   
47   Türk Hava Kurumu Üniversitesi   
48   Atatürk Üniversitesi   
49   Başkent Üniversitesi   
50   Eskişehir Osmangazi Üniversitesi