Yenişemiyorlar
ANKARA - Hintli Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile İsrailli "Büyük usta" Boris Gelfand arasında oynanan 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu maçının 10. oyunu berabere bitti.
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Devlet Tretyakov Galerisi'nde oynanan maçın 10. oyununun berabere bitmesinin ardından skor 5-5 oldu.
Siyah taşlarla oynayan Gelfand, Anand'a karşı büyük bir güçlükle karşılaşmadan oyunu berabere yapmayı başardı.
Anand'ın beyazlarla başladığı 10. oyunda, tıpkı 5. oyunda olduğu gibi 1. e4 oynadığı görüldü. Gelfand da 5. oyundaki gibi Sicilya savunmasında 2. Ac6 hamlesini yaparak, bir kez daha Sveşnikov oynamak istediğini gösterdi.
Ancak maçın sonuna doğru hiçbir risk almak istemediğinin işaretlerini veren Anand, beyazlarla açılışta avantaj elde etmeye çalışmak yerine Gelfand'ı kitap dışına çıkarmak amacıyla 3. Fb5 oynadı.
Oyunda 5. hamleye gelindiğinde bu pozisyonda daha önce hiç oynanmamış 5...e5 hamlesini yapan Gelfand'ın, oyunu hemen hiçbir güçlükle karşılaşmadan eşitlediği görüldü.
Hamle sırası kendisine gelen Anand, b2'deki filinin, siyahın d6 hamlesinin ardından oyun dışı kalmasına engel olmak için rakibinin e5'te yaptığı geçici piyon fedasını kabul etmek zorunda kaldı. Bu hamlenin ardından atı kovduktan sonra hemen e4'teki piyonu almak yerine önce d5 oynayarak merkez piyonunu harekete geçiren Gelfand, feda ettiği piyonunu geri aldı.
Oyunda 12. hamleye erişildiğinde Gelfand'ın, rakibinin c4 karesinde iyi yerleşmiş atı ve kendi piyon pozisyonundaki zayıflıklarını, fil çifti ve daha hızlı gelişimiyle kolayca dengelediği görüldü.
Siyahın 19. hamlede rakibin c4'te iyi konumdaki atını e6'daki filiyle değişmesinin ardından aşağı yukarı zorunlu alet kırışmalarından sonra oyun berabere bitti.
Oyundaki ilk berabere teklifini 21...cb4 hamlesinin ardından Gelfand yaptı. Ancak Anand bu teklifi geri çevirdi. Oyuncular 25. hamlede, bu kez Anand'ın yaptığı teklifin ardından oyunu berabere yaptı.
Her iki oyuncunun da katıldığı basın toplantısında Anand, oyunda uyguladığı 17. Fa3 hamlesiyle başlayan planın belki de yanlış olduğunu ancak bunun yerine ne oynayabileceğini bilemediğini söyledi.
Basın mensuplarının 17. Fa3 yerine, b4 oynamak fikriyle 17.a3 hamlesini düşünüp düşünmediğini sorması üzerine Anand, bu hamleyi aklına getirdiğini ancak siyahın 17...Ad5 oynaması halinde beyazın 18.b4 hamlesini siyahın Ab6 oynayarak karşılayabileceği için bu planı tercih etmediğini belirtti.
Gelfand da oyunda 5. hamlesinin bir yenilik olduğunu söyledi.
Bu hamleden sonra aşağı yukarı zorunlu hamlelerle ulaşılan oyun sonunda hatasız hamleler yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Gelfand, buna karşın hiçbir güçlükle karşılaşmadan oyunu rahatlıkla berabere yapmayı başardığını bildirdi.
Maçın 10. oyununun hamleleri şöyle gelişti:
Beyaz: Anand - Siyah: Gelfand - 1.e4 c5 2. Af3 Ac6 3. Fb5 e6 4. Fxc6 bxc6 5. b3 e5 6. Axe5 Ve7 7. Fb2 d6 8. Ac4 d5 9. Ae3 d4 10. Ac4 Vxe4 11. Ve2 Vxe2 12. Şxe2 Fe6 13. d3 Af6 14. Abd2 O-O-O 15. Khe1 Fe7 16. Şf1 Khe8 17. Fa3 Ad5 18. Ae4 Ab4 19. Ke2 Fxc4 20. bxc4 f5 21. Fxb4 cxb4 22. Ad2 Fd6 23. Kxe8 Kxe8 24. Ab3 c5 25. a3 1/2
Maçın bitmesine iki oyun kala yarın dinlenecek olan oyuncular 11. oyunu 26 Mayıs'ta oynayacak.
12. oyunun sonunda beraberlik bozulmadığı takdirde maçın galibi, değişik zaman kontrollerinde 10'ar dakika arayla oynanacak, oyunculara daha az düşünme süresinin verildiği küçük eşitlik bozma maçlarıyla belirlenecek.
Bu eşitlik bozma maçlarından ilkinde, kurayla ilk oyunda kimin beyaz oynayacağının belirlenmesinin ardından oyuncular 4 oyunluk mini bir maç yapacak.
Oyuncuların her birine 25'er dakika ve her hamlede saatlerine 10'ar saniyenin eklendiği bu 4 oyunluk hızlı satranç maçında da eşitlik bozulmazsa tekrar beyaz siyah kurası çekilecek ve 2 oyunluk daha kısa düşünme süreli bir maç yapılacak.
Her iki oyuncuya da 5'er dakika düşünme süresinin verildiği ve her hamlede saatlerine 3'er saniye eklendiği bu yeni zaman kontrolündeki maçta da eşitlik bozulmazsa, yine aynı zaman kontrolünün uygulandığı 2 oyunluk yeni bir maç gerçekleştirilecek. Eşitliğin yine de bozulmaması durumunda bu zaman kontrolünde taraflardan biri kazanana kadar 3 maç daha yapılacak.
Bu zaman kontrolündeki 5 maçın da (toplam 10 oyun) berabere bitmesi halinde, beyaz taşlarla oynayan tarafa 5, siyahlarla oynayan tarafa 4 dakikanın verildiği ve 61. hamleden itibaren her hamle için saatlere 3'er saniye eklendiği yeni zaman kontrolünde yapılan tek bir oyun oynanacak.
Giyotin veya ani ölüm adı verilen bu oyunun da berabere bitmesi durumunda siyah taşlarla oynayan taraf maçın galibi olacak.
Vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra toplam ödülün 1 milyon avro olduğu maçta, kazanan taraf ödülün yüzde 60'ını, kaybeden ise yüzde 40'ını alacak.
Maçın galibinin eşitlik bozma maçlarının ardından belirlenmesi durumundaysa kazanan taraf toplam ödülün yüzde 55'ini, kaybedense yüzde 45'ini elde edecek.