Yüksek lisansla pilot olma imkanı

Türk Hava Kurumu Üniversitesi bünyesinde açılacak ve Türkiye'de bir ilk olacak "pilotaj" yüksek lisans programıyla lisans mezunları hem pilot olabilme hem de akademik kariyer yapma imkanı bulacak. Programa, 2012-2013 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında te

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANKARA - Türk Hava Kurumu Üniversitesi bünyesinde açılacak "pilotaj" yüksek lisans programıyla, lisans mezunları hem pilot olabilme hem de akademik kariyer yapma imkanı bulacak. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban,  Türkiye'de bir ilke imza atarak üniversitelerinde "pilotaj" adıyla yüksek lisans programı başlatacaklarını bildirdi.

Gözü yükseklerdeki herkesi pilot olmaya davet ettiklerini söyleyen Ban, isteyen herkesin bu programa kayıt yaptırabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ban, "Pilotaj Yüksek Lisans Programı'nı başlatmak, bizim için çok büyük bir gurur oldu. Çünkü Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz" dedi. Türkiye'de 800'ün üzerinde yabancı pilotun çalıştığını belirten Ban, Türkiye'deki pilot açığını kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Ban, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk havacılık ve uzay bilimleri üniversitesi olduğunu, açılacak yeni programla her üniversite mezununun, hem pilot hem de yüksek lisans sahibi olabileceğini söyledi.

Başvuru için son gün 18 Haziran

Akademili pilotların üniversitelerinden mezun olacağını ifade eden Ban, şöyle konuştu: "Türkiye'de eksikliği çekilen bu alanda yüksek lisans eğitimi vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Pilotaj Anabilim Dalı'na 2012-2013 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında tezsiz yüksek lisans öğrencilerini alacağız. 80'e yakın uçağı, içinde havaalanı olan başka bir üniversite yok. Öğrencilerimiz uçakların içinde eğitim görüyorlar. Böyle bir imkan dünyanın hiçbir yerinde bulunmaz." Ban, pilotaj bölümünde yüksek lisans başvurularının 18 Haziran 2012'de sona ereceğini bildirdi.

Sağlık sertifikası istenecek

Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için lisans derecisine sahip olmanın yanı sıra ALES'ten en az 55 puan almış ve "Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği"nde belirtilen öğrenci pilot lisansı için müracaatta öngörülen şartları taşıyor olmak gerekiyor. Öğrenim süresinde öğrencinin pilotluğa elverişsiz duruma gelmesinden ötürü ortaya çıkacak tüm hususlardan öğrenci sorumlu olacak. Başvurular bizzat üniversitenin Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'ne yapılacak. ALES puanlarına ve lisans mezuniyet not ortalamasına göre ön eleme yapıldıktan sonra kesin kayıtlar alınacak.

Üniversiteye kesin kayıtta, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) veya SHGM tarafından yetkilendirilen havacılık tıp merkezlerince düzenlenmiş geçerli birinci sınıf sağlık sertifikası sahibi ve tek pilotla sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmaya engel kısıtlama bulunmadığını belirten sağlık raporu da istenecek. Yeni program için 100 kişilik bir kontenjan ayrılacak. Öğrenciler havacılık ve uzay bilimleri alanında çeşitli seçmeli dersler alabilecek. Lisansüstü eğitime başvuracak adayların, pilot lisanslarından olan ATPL (A) düzeyinde lisansüstü program için 75 bin ABD doları, PPL (A) düzeyinde lisansüstü program için ise 20 bin ABD doları ödemesi gerekiyor. Ders kredi sayılarına uçuş ve seçmeli dersler dahil olacak. ATPL (A) düzeyinde olup uçuştalep etmeyen pilotlar için ise eğitim ücreti 15 bin TL olarak belirlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir