50 yıl içinde küresel gıda krizi endişesi…

Grundig, IFA'da gıda israfına dikkat çekmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Şef Massimo Bottura'nın katıldığı etkinlikte, Grundig'in 6 ülkede 3 bin kişiyle yaptırdığı sürdürülebilirlik ve gıda israfıyla ilgili araştırmanın sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ev elektroniği üreticisi Grundig, IFA'da gıda israfına dikkat çekmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Dünyaca ünlü şef Massimo Bottura'nın katıldığı etkinlikte Grundig'in 6 ülkede 3 bin kişiyle yaptırdığı sürdürülebilirlik ve gıda israfıyla ilgili araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre tüketiciler 50 yıl içinde küresel bir gıda krizi yaşanması endişesi taşıyor, sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyuyor.

Grundig markası ile Massimo Bottura'nın kurucusu olduğu "Food for Soul- Ruhun Doysun" girişimiyle başlattığı işbirliği kapsamında bir yıl içinde 25 ton gıda israftan kurtarıldı. 4 aşevi projesi başlatıldı ve dünya çapında tanınan 210 şefin desteğiyle 48 bin 300 kap yemek dağıtıldı.

Fuarda Massimo Bottura ve Tüketici Psikoloğu Dr. Dimitrios Tsivrikos'un katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Bu kapsamda Grundig'in sürdürülebilirlik ve gıda israfıyla ilgili yaptırdığı yeni bir araştırmanın sonuçları da değerlendirildi. İngiltere merkezli Morar araştırma şirketi ile Almanya, İngiltere, İsveç, Türkiye, İtalya ve Fransa olmak üzere toplam 6 ülkede 3 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 94'ü daha sürdürülebilir bir yaşam istiyor, ancak üçte ikisi bunu uygulamaya zamanının olmadığını ya da nasıl yapacağını bilmediğini söylüyor.

Gıda israfı çevre sorunu

Tüketicilerin büyük bölümü gıda israfının önemli bir çevre sorunu olduğunu dile getirirken, üçte birinin de ayda 4 kg gıda israf ettiği dikkat çekiyor. Tüketicilerin yüzde 90'ı israf ettiği gıda miktarından endişeli olsa da, yoğun tempolu kent yaşamı bu alışkanlıklarını değiştirmelerini zorlaştırıyor. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de tüketicilerin önümüzdeki 50 yıl içinde küresel bir gıda krizi yaşanmasından endişe etmesi.

Tüketici psikoloğu gözüyle

Etkinliğin konuklarından tüketici psikoloğu Dr Dimitrios Tsivrikos, araştırmanın sonuçlarını şöyle yorumladı:

"Günümüzün yüksek tempolu yaşamı tüketicilerin davranışlarını etkiliyor. Tüketiciler çevreyi korumak ve gıda atıklarını azaltmayı istemesine rağmen çoğu bunu gerçekleştirecek zamana veya yönlendirmeye sahip değiller. Tüketicilerin sürdürülebilir alışkanlıklar oluşturması, bunun için gerekli araçları ve koşulları sağlamaları çok önemli."

"Gıdaya saygı"

Arçelik A. Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Özbil de etkinlikte yaptığı konuşmada, "Grundig markamızla gıda israfına karşı çözümün bir parçası olmak için adımlar atıyoruz. Fark yaratan projelerle insanların yaşamlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. ‘Gıdaya Saygı-Respect Food' felsefemiz ve sürdürülebilir bir şirket olma taahhüdüyle daha iyi bir gelecek sağlamaya odaklanıyoruz. Gıda israfına dikkat çekmek için yaptığımız araştırma, tüketicilerin daha sürdürülebilir bir yaşam arzuladığını gösteriyor. Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 82'si geri dönüşüm sağlamaya, yüzde 75'i enerji tasarrufu yapmaya, yüzde 74'ü ise gıda israfını azaltmaya çalışıyor. Sonuçlar, tüketicilerin çevresel etkileri azaltmak ve gıda atıklarını ortadan kaldırmak için kullanışlı, basit ve akıllı yollara ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Etkinlik kapsamında "Boşa giden gıda, boşa harcanan hayattır" sloganıyla "Gıdaya Saygı" filminin gösterimi de yapıldı. Filmin global lansmanı 16 Ekim'de Dünya Gıda Günü'nde gerçekleştirilecek.