Biliyor musunuz?

Uluslararası Meze Festivali'ni; Aromalı zeytinyağları; Ordu'da arı projesini; Faber-Castell - Bentley kalemleri; Güneştekin'in "Ölümsüzlük Odası"nı; Paşabahçe'nin saksılarını; Bodrum'un yeni restoranını; Ayvalık'taki koro festivalini biliyor musunuz?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Meze Festivali'ni…

Gastronomide önemli bir yeri olan meze kültürü, 12-13 Ekim tarihlerinde Akra Otel'de ikinci kez düzenlenecek festivalle tanıtılacak.

Festival, Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Türkiye'den 18 şefi bir araya getirerek mezeleri, Antalya'da gastronomi meraklılarıyla buluşturacak. İspanya'dan Ruben Arnanz, Lübnan'dan Joe Barza, Suriye'den Mohamad Orfali, Girona'dan Pere Planaguma ile Prin Polsuk ve Mısır'dan Mustafa Seif'in de aralarında olduğu yabancı şefler, birbirinden farklı mezeler sunacaklar. 2. Uluslararası Meze Festivali'ne Türkiye'yi temsilen katılacak isimler arasında yer alan Ali Ronay, Doğa Çitçi, Emre Çapa, Erhan Görücüoğlu, Hazer Amani, Mehmet Akdağ, Umut Karakuş ve Volkan Bekit kendilerine özgü dokunuşlarla hazırlayacakları mezeleri, lezzet tutkunları ile buluşturacaklar. 12 Ekim Cuma günü şeflerin sunumlarıyla gerçekleşecek workshopa katılan misafirler, festival öncesi meze yapımı ve sunumuyla ilgili bilgiler edinebilecekler.

Aromalı zeytinyağları…

Çikolata, Egemden'in yeni gurme lezzeti. Egemden Çikolata Aromalı Zeytinyağı, hamur işi ve tatlılarda da kullanılabiliyor… Trüf mantarından elde edilen bir yağ çeşidi olan trüf aromalı zeytinyağı Egemden ailesinin bir diğer yeni gurme lezzeti üyesi. Trüf aromalı yağın sebzeden salataya, pizzadan makarnaya kadar yemeklere hoş bir aroma katacağı belirtiliyor…

Ordu'daki arı projesini…

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan "Arım Balım Peteğim Projesi", arıcılık sektörünün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artırılması için 10 milyon avro yatırım yapılarak dünya arı ürünleri ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor. Proje, ham arıcılık ürünlerinin işlenmesi kapsamında faaliyet gösteren KOBİ'lerin uluslararası rekabet gücünü artırma hedefine yönelik tasarlandı. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde gerçekleştirilen Ortak Kullanım Tesisi geçtiğimiz günlerde açıldı. Açılış töreninde Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak şu bilgileri verdi: "Yaklaşık 10 yıldır süren projede 81 kişi görev aldı. Projemizin laboratuvar alanında 5 ana cihaz çerçevesinde başlangıçta 15 temel analizi yapacak ekipmanlar yer alıyor. Bu sayı zaman içinde 150 analize kadar çıkacak. 14 teknik personelin yer aldığı işletme biriminde kapasitesi 2 tondan 20 tona kadar olan toplam 300 ton kapasiteli 16 tank bulunuyor. 6 adet 25 farklı gramajda paketleme makinesi, 2 fırın ve robot sistemi, artıkları presleyecek presleme sistemimiz mevcut. Sadece 5 teknik personel ile başladığımız bu yolculukta bugün 90 personel ve 9 paydaşa ulaştık. 65 projenin üstünde çalışıyoruz. Projelerimizin dışında özel çalışmalarımızla da sektöre hizmet veriyoruz.‘'

Faber-Castell ve Bentley ortak çalışması kalemleri…

Graf von Faber-Castell tarihinde bir ilke imza atarak, Bentley ile bir işbirliği gerçekleştirdi. Graf von Faber-Castell for Bentley koleksiyonu lüks yazı araçları ve aksesuarlardan oluşuyor. Koleksiyon içerisinde göze çarpan klasik tasarım, sağlam yaylı klips detayı ve platin kaplı yüzeyden oluşuyor. Araçların iç tasarımında ve döşemelerinde kullanılan elmas deseni, el işçiliği ile üretilen kalemin gövdesine ve kapağına taşınıyor. Lüks bir aracın krom parçalarını andıran kapak, Bentley'e özgü "B" harfli logosu ile sunuluyor. Kaliteli İtalyan derisinden üretilen bir kalem kabı da koleksiyonda bulunuyor. "Payetli Mavi", "Tungsten" antrasit gri ve ışıltılı "Beyaz Saten" olmak üzere üç farklı renkte, üç farklı kalem seçeneği sunan Graf von Faber-Castell for Bentley koleksiyonu Ekim ayı itibariyle lüks ürün mağazalarında, seçili Bentley bayilerinde ve online olarak satışa sunulacak.

Güneştekin'in "Ölümsüzlük Odası"nı…

Marlborough Gallery'nin 20 - 23 Eylül 2018 tarihlerinde Contemporary Istanbul'da sergileyeceği Güneştekin'in Ölümsüzlük Odası adlı enstalasyonunun ön izlemesi 13 Eylül'de Tersane İstanbul, Haliç'te yapıldı. Fettah Tamince'nin verdiği özel bir davetle gerçekleşen ön izlemeye iş, sanat ve cemiyet dünyasından isimler katıldı. Güneştekin'in mitoslarla beslenen düşünce dünyasının bir görünümünü sunan Ölümsüzlük Odası, Göbeklitepe'de ilk buluntulara ulaşılan 2004 yılında sanatçının düşünce olarak geliştirmeye başladığı bir enstalasyon. Güneştekin bu buluntular üzerindeki betimleri belleğindeki mitoslarla ilişkilendirerek yorumluyor. Girift formlarla işlenmiş monolitler en çok bilinen kurucu mitoslardan bazı sahnelere işaret ediyor. Güneştekin bu sahneleri yorumluyor, monolitler üzerinde yer alan rölyeflerdeki hayvan figürlerinin ve bu figürlerin birbiriyle ilişkisinin ortaya çıkardığı anlatının Nuh'un tufan öyküsü ile örtüştüğünü düşünerek enstalasyonu tasarlıyor. Anlatının işaret ettiği, Gılgamış'ın ölümsüzlüğü bulmak için dünyanın sonuna doğru çıktığı yenilgisi kaçınılmaz olan yolculuğunda tufandan kurtulmayı başararak ölümsüzlüğünü kazanan Utnapiştim ile karşılaşmasının öyküsü.

Paşabahçe'nin orkideler için cam saksılarını…

Paşabahçe, Botanica saksı serisini satışa sundu. Orkideler için tasarlanan Botanica saksı serisi sade-yalın, doğal taş görünümlü. Saksılar, saydam yapısı ile bitkilerin güneş ışığıyla temas ederek orkidelerin sağlıkla büyümesine yardımcı oluyor.

Bodrum'un yeni restoranını…

Bodrum Ortakent Yakaköy Mahallesi'nde yer alan 953 Grill&Bar, misafirlerine hizmet vermeye başladı. Şef Murat Bozok'un dünya mutfağı lezzetlerinden oluşturduğu mönü üçe ayrılmış. Bozok "Bir fark yaratalım istedik. Klasik balık ve meze çeşitlerinin dışına çıkıp mönüyü Pazardan, Izgaradan ve Fırından olmak üzere 3'e ayırdık. Herkesin damak tadına hitap edecek bir menü çıkardık" diyor. Yaz kış hizmet verecek olan 953 Grill & Bar mönüsünün "Pazardan" kısmında, Bodrum pazarından alınan yöresel ürünlerden oluşan salata ve zeytinyağlılar bulunuyor. "Izgaradan" bölümünde ise etin her türlüsüne rastlamak mümkün. Ördekten bonfileye, T-Bonedan antrikota, uykuluktan şaşlığa, lokumdan köfteye birçok lezzet bir arada sunuluyor. "Fırından" ise uzun süre pişen etlerin yer aldığı bölüm. 953 tatlı mönüsünde ise Bodrum mandalinalı cheese cake, bergamotlu panna cota, limonlu tart, sakızlı Ege muhallebisi ve dağ çilekli milföy yer alıyor.

Ayvalık'taki koro festivalini…

Çoksesli koro müziğinin Türkiye'deki temsilcilerinden Chromas ile Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde müzikseverler, Uluslararası Koro Festivali'nde bir araya geldi. Festivale, aralarında Kanada, Belçika, Hindistan, Danimarka ve İran'ın da bulunduğu pek çok ülkeden koro ve koro şefi, halka açık konserlere ise 3 binden fazla seyirci katıldı. 5 günlük festival boyunca, Ayvalık Amfi Tiyatrosu'ndaki açılış ve kapanış konserleri de dahil olmak üzere 15 konser, 9 atölye düzenlendi ve katılan tüm korolar bu konserlerde sahne alma fırsatı buldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir