Biliyor musunuz?

Matbah Restaurant'taki “Mevlevi somadı”nı; Ankaralı Kalbur'un danışmanlığındaki yeni restoran Ters Köşe'yi; Zubizu Yılbaşı Alışveriş Günleri'ni; Arter'in taşınacağını biliyor musunuz?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Matbah Restaurant'taki “Mevlevi somadı”nı…

Matbah Restaurant, 17 Aralık'a kadar ritüellere uygun Mevlevî somadı menüsü sunuyor… Büyük İslam âlimi Mevlânâ'nın eserlerinde verdiği reçeteler, bugün Konya mutfağının önemli bir parçası... Mevlânâ, hayat felsefesini açıklarken sembollerinin çoğunu doğadan seçmiştir.

Gıdalar da bu semboller arasındadır. Sûfizm, yani tasavvuf öğretisinde 'mutfak' çok önemli bir yer tutar. Dervişlerin eğitimlerine başladıkları yerdir burası. Amaç, sadece yemek pişirmeyi değil, aynı zamanda doğanın olağanüstü çabalarla insanlığa sunmuş olduğu yiyeceklere karşı saygı duymayı öğrenmektir. Yiyeceklerin en verimli, en uygun şekilde kullanımına ve tüketimine büyük önem verilir, işte bu yüzden, aşçılık Mevlânâ zamanında itibar edilen meslekti; hatta ruhani anlamda bir makamdı. Mevlânâ çok sevdiği aşçısı Âteş-bâz Velî (ateşle oynayan ermiş kişi) öldüğünde, onun adına bir türbe yaptırmıştır. Dünyada adına türbe inşa edilen belki de tek aşçıdır.

“Somat" (sofra) adabına da büyük önem veren sûfiler, günde iki kez yemek yerler. Öğlen ve akşam... Sofrayı can'lar (mürid) hazırlar. Tuz, yemeklerde törensel ifade taşır. Yemek onunla başlar, onunla biter. Hazırlıklar bitince, yemeğin yenmesine gelir sıra. Kazancı Dede, kazanın kapağını açınca, can'lar kazanı ocaktan alırlar. Kazancı Dede'nin duası ile yemek daveti duyurulur. Elleri önde bağlı duran sûfiler, kapıya gelince başlarını eğerek selamlaşır ve sofraya geçerler. Şeyhin katılımı ve duası ile yemeğe başlanır. Yemek esnasında kesinlikle konuşulmaz. Mevlevîlerde yemek faaliyeti âdeta bir ibadet halidir; yemek yerken kendilerine nasip olan lokmalar için devamlı şükrederler. Yemeğe topluca başlandığı gibi topluca bitirilir.

Ankaralı Kalbur'un danışmanlığındaki Ters Köşe'yi…

Ankara'da 28 yıldır hizmet veren Kalbur Balık Restaurant'ın işletmecisi Mehmet Tekmen'in özel danışmanlık verdiği ve menüsünü hazırladığı Ters Köşe, İncek Loft Alışveriş Caddesi'nde kapılarını açtı. Ters Köşe, balık ürünlerinin yanı sıra kendine özgü mezeleriyle de adından söz ettirmeyi hedefliyor. Ters Köşe'nin danışmanlığını Kalbur Restoran'ın da işletmecisi olarak tanınan Mehmet Tekmen üstleniyor. Tekmen, “Ülkemize özgü köfte, börek, gözleme, lahmacun, tandır, ezme, kokoreç, mantı gibi sevilen tatları balık ve diğer deniz ürünleri ile hazırlayarak müşterilerimizi farklı lezzetlerle tanıştıracağız” diyor.

Zubizu Yılbaşı Alışveriş Günleri'ni…

Zubizu tarafından her yıl düzenlenen ‘Zubizu Yılbaşı Alışveriş Günleri' 12-13 Aralık tarihlerinde saat 10:00-20:00 arasında Volkswagen Arena'da gerçekleştirilecek. Etkinlikte 200'ün üzerinde marka ve tasarımcı yer alacak. Vodafone ve American Express Card'ın ana sponsorluğu ile Avon, Lindt ve Vestel'in co-sponsorluğunda Volkswagen Arena'da yapılacak ‘ZUBİZU Yılbaşı Alışveriş Günleri'nde Zubizu üyelerine özel ayrıcalıklar sunulacak…

Arter'in taşınacağını…

2010 yılından bu yana İstiklal Caddesi'nde faaliyetini sürdüren Arter, Dolapdere'deki yeni binasına taşınıyor. Açılış Eylül 2019'da. Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Arter, çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında açıldı. Bugüne kadar 37 sergiyi izleyicilerle buluşturan Arter, çağdaş sanatın görünürlüğüne katkıda bulunurken, bu sergiler kapsamında 183 eserin üretimine de destek sağladı. Arter'in sergilerine yayınlar ile konuşmalar, performanslar ve atölye çalışmaları eşlik etti. Vehbi Koç Vakfı'nın 50. kuruluş yıldönümünü kutlayacağı 2019 yılında açılacak yeni binasıyla beraber Arter, VKV Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan ve koleksiyon dışından sergilerin yanı sıra farklı sanat disiplinlerinden gösteri ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

İnşaatına 2015 yılında başlayan binada sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, kütüphane, konservasyon laboratuvarı, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve yeme/içme alanları bulunuyor. Mimari tasarımı İngiliz Grimshaw Architects tarafından yapılan bina, toplam 18 bin metrekare kapalı alana sahip. Arter'in İstiklal Caddesi üzerinde yer alan binası ise 2019 yılı başında tadilata girecek ve Eylül 2019'dan itibaren Vehbi Koç Vakfı'na bağlı yeni bir sergi alanı olarak hizmet verecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir