"Boğaz kıyısında Rus Avangardı"

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin Sabancı Holding'in katkılarıyla sanatseverlerle buluşan "Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek" sergisi, Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'un sayfalarına taşındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin Sabancı Holding'in katkılarıyla sanatseverlerle buluşan "Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek" sergisi, "L'avant-garde russe s'affiche sur les bords du Bosphore/Boğaz kıyısında Rus avangardı" başlığıyla Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'un sayfalarına taşındı. Sergiyi ziyaret eden Le Monde İstanbul muhabiri Marie Jego, kapsamlı bir yazı kaleme aldı. Jego incelemesinde, serginin Rus Avangardı sanatına ışık tuttuğunu belirterek sanatın kurduğu yakınlaştırıcı bağa dikkat çekiyor.

Pastoral mekân, nitelikli sergi

Marie Jego, Sakıp Sabancı Müzesi ve sergiyle ilgili görüşlerini "Müze mekânı son derece pastoral, sergi ise nitelikli... Müze, Boğaziçi'nin Avrupa yakasına doğru genişlediği noktada, Emirgan Korusu'nun eteklerinde eşsiz bir yerde konumlanıyor. ‘Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek' adını taşıyan sergi, İstanbul'daki sanatseverlere Rus devrimi döneminde ortaya çıkan sanat hareketinin gizemi arasında bir yolculuk sunuyor" şeklinde ifade ediyor.

Sakıp Sabancı Müzesi yetkililerinin sözlerine de yer veren Le Monde'daki yazıda "Rus Avangard hareketinin, bu eserlerin uzunca bir süre dünyanın geri kalanı tarafından da bilinmediğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Söz konusu eserler, bir dönem Rusya'da sakıncalı olarak algılandı" deniliyor.

Bir dönemin tanıklığı

Yazıda "Sanat tarihine yeni bir boyut kazandıran ve Rus Avangardı döneminin Türkiye'deki ilk sergisi olan ‘Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek'de, 1. Dünya Savaşı, Çarlık rejiminin çöküşü, Şubat ve Ekim 1917 devrimleri, Sovyetler Birliği'nin kuruluşu sırasında Rusya'daki sanatsal yapının cesur, yenilikçi ve enerjik yönü sergileniyor. Rus modernizminin en büyük ustalarından, ressamlar Vassili Kandinsky, Kazimir Malevich, Lyubov Popova, Olga Rozanova, Ivan Kliun, fotoğrafçı Alexander Rodchenko, heykeltıraş Vladimir Tatlin, sinemacı Dziga Vertov'un eserleri, tuvalleri, çizimleri, maketleri ve filmlerinin yer aldığı sergi, Sakıp Sabancı Müzesi'nin iki katına yayılıyor. Moskova'daki Dekoratif Sanatlar Müzesi ile Multimedya Sanatları Müzesi ve Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi'nin 500'ün üzerinde eserine ev sahipliği yapılıyor. Tarihin izlerini taşıyan serginin temelini ise, 20. yüzyıl Rus sanatının en büyük koleksiyonlarından birini yapmış olan George Costakis Koleksiyonu oluşturuyor" ifadeleri de yer alıyor.

"Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek" sergisi, 1 Nisan 2019'a kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir