Caffè Vergnano'dan beş çekirdekli Türk kahvesi harmanı…

Caffè Vergnano'nun dünya pazarı için yeni geliştirdiği Türk kahvesi harmanı tanıtıldı. Mira Gıda A. Ş.'nin kurucu ortağı Ülkü Kahraman Houssein'in girişimiyle piyasaya sunulan Türk kahvesi; İtalyan tekniği ile Türk geleneğini buluşturmayı amaçlıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1882 yılında kurulan ve o günden bu yana kahve kültürünün hem İtalya'da hem dünyada yayılmasına, yeniliklerin teşvik edilmesine katkı sağlayan Caffé Vergnano markası, ürün gamına geleneksel Türk kahvesini de katarak bir ilke imza attı. 2008 yılından beri Caffé Vergnano kahve ürünlerini Türk tüketicilere sunan Mira Gıda'nın kurucu ortağı Ülkü Kahraman Houssein'in fikriyle ortaya çıktı Caffé Vergnano Türk Kahvesi.

130 yıldır Vergnano ailesi tarafından başarıyla yönetilen Caffè Vergnano markasının, ürünleri arasına 16. yüzyıldan beri Osmanlı coğrafyasındaki kültürlerin vazgeçilmez bir unsuru olan Türk kahvesini eklemesinin hikâyesi, İstanbul Les Ottomans Hotel'de yapılan bir toplantı ile paylaşıldı.

Kahvemiz dünyaya yayılıyor

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim, "Espresso, filtre kahve ve hazır kahvelerin tüm dünyaya yayılmasında, 1900'lü yılların başında bu kahve türlerinin, makineleriyle birlikte pazara girmesinin çok büyük etkisi olduğunu belirterek 'Fincanı, cezvesi, lokumu, manisi, falı, pişirme tekniği ve muhabbeti gibi benzersiz özellikleri olan Türk kahvesi, son yıllarda Türk kahve makinelerinin de gelişimiyle dünyaya yayılmaya başladı." dedi. Serim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada en çok kahve üretilen ülke Brezilya, ancak kahveden en çok para kazanan ülke İtalya. Dünyada her 5 kahveden biri de İtalyan usulü yapılıyor. Yani bu da gösteriyor ki İtalyanların kahve kültürü tartışmasız zengin bir birikim içeriyor. O nedenle kuşaklardır kahve ile uğraşan İtalyan bir ailenin markası ile geleneksel Türk kahvesinin birleşmesinden hem lezzetli hem de geçmişi yaşatan bir tat elde edildi."

Özel bir harman

Mira Gıda AŞ Kurucu Ortağı Ülkü Kahraman Houssein ise konuşmasında daha önce İtalya'dan temin edilen kahve klasiği Caffé Vergnano ürünlerini 2008 yılında Türk tüketicisiyle buluşturma kararlarında, markanın çekirdek seçimindeki titizliği ve tesislerinin büyüklüğüne rağmen her şeyin geleneksel yöntemler ile yapılmasının etkili olduğunu belirtti. Yıllardır başarıyla süren bu işbirliğinde, geleneği yüzyıllara dayanan Türk kahvesi ile Caffé Vergnano markasını ortak paydada birleştirme konusunda cesur bir adım attıklarını söyleyen Ülkü Kahraman Houssein, Caffe Vergnano Türk Kahvesi fikrinin doğuşundan bugüne kadar olan gelişimini şöyle anlattı:

"Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim ile bir sohbetimiz sırasında 'Neden Vergnano Türk kahvesi üretmiyor?' diye konuşurken ortaya çıkan fikri Vergnano ailesiyle paylaştım. Onlar da bu konuda araştırma yapmaya sıcak baktılar. O günden bu yana defalarca farklı harmanlarla ve farklı kahve öğütücüleriyle denemeler yapıldı; çok titizlikle gerçekleşen denemeler ve konunun uzmanlarınca yapılan tadımların ardından Guatemala, Brezilya, Kolombiya, Etiyopya ve Rio Minas olmak üzere beş farklı kahve çekirdeğinin bir araya geldiği bu özel Türk kahvesi harmanı ortaya çıktı. Böylece 2008'de firmamız Mira Gıda A. Ş. ile Türkiye pazarına giren, İtalya'nın yüksek kalitede kahve kavuran markası Caffé Vergnano, kahvenin Avrupa'ya ve dünyaya yayılmasında büyük rolü olan Türklere ve 500 yıllık Türk kahvesi kültürüne olan takdirini Türk kahvesi üreterek gösterdi. Uluslararası öneme sahip bir markanın Türk kahvesi kültürüne göstermiş olduğu bu ilgiden dolayı çok mutluyum."

Tüm dünyada satılacak

Toplantıya İtalya'dan Skype üzerinden katılan ve 2005 yılından beri şirketin İhracat Departmanı Müdürlüğü görevini sürdüren Carolina Vergnano da, Caffè Vergnano Türk Kahvesi'ni sadece Türkiye'de değil, diğer pazarlarda da sunacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Caffè Vergnano olarak 1882 yılından bu yana misyonumuz, İtalya'da ve yurtdışında kahve kültürünü tanıtmak. Her ülkeye, kendi kültürünü karşılayan benzersiz bir ürün sunmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye de bizim için çok önemli bir pazar ve ilham kaynağı. Çünkü Türkiye'de de İtalya'da olduğu gibi bir kahve tüketimi var. Aralık 2013'te Türk kahvesi UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmeye hak kazandı; ayrıca kahveyi Türk kahvesi usulünde hazırlayanların dünyada her geçen gün arttığını biliyoruz. Çok dikkatli bir ARGE çalışmasıyla ortaya çıkan ve en kaliteli yüzde 100 Arabica kahve çekirdeklerinden hazırlanan Caffé Vergnano Türk Kahvesi'nin, İtalyan tekniği ve Türk geleneği arasındaki mükemmel buluşma noktası olarak beğeni kazanacağına inanıyorum. Şu anda 20 ülkede 100'ü aşkın şubesi olan Caffé Vergnano kahve dükkânlarımızın önemli bir kısmının mönülerinde Türk kahvesi seçeneği de yer alacak."