Denizbank destekledi, polisiyeciler Pera Palace'ta buluştu

Pera Palace Hotel Jumeirah'da DenizBank sponsorluğunda düzenlenen "2. Kara Hafta İstanbul Festivali" kapsamında polisiye romanın dünyaca ünlü pek çok siması, usta Türk polisiye yazarları ve polisiye sever okurlarla bir araya geldi…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pera Palace Hotel Jumeirah'nın geçtiğimiz yıl Agatha Christie'nin doğumunun 125. yılı şerefine gerçekleştirdiği Kara Hafta İstanbul Festivali'nin ikincisi, DenizBank'ın ana sponsorluğunda yapıldı. 1933 yılında İstanbul'a gelip Pera Palace'da konaklayan ve konusu Türkiye'de geçen iki kitap yazan Belçikalı yazar Georges Simenon anısına düzenlenen festivalin açılış günü, polisiye romanın dünyaca ünlü pek çok siması ve Türkiye'den ustalarıyla DenizBank'ın ev sahipliğinde bir araya geldik.

DenizBank'ın Esentepe'deki Genel Müdürlük binasındaki buluşmaya Festival Komitesi üyesi yazarlar Ahmet Ümit, Metin Celâl, Adnan Özer'in yanı sıra Amerikalı yazar David Walton, Güney Afrikalı yazar ve yönetmen Sam Wilson, Sevin Okyay, Algan Sezgintüredi, Armağan Tunaboylu, Başak Sayan, Elçin Poyrazlar, Ömer Erdem ve Taner Ay gibi isimlerin yanında Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer de katıldı.

"Sanata evet, demeyi sürdüreceğiz"

Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, şöyle konuştu:

"DenizBank olarak kurulduğumuz günden itibaren kültürel gelişime, sanatı topluma yakınlaştıran projelere yatırımlarımız sürüyor. Zira bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin, pek çok parametrenin yanında, kültür ve sanatın topluma ne denli derin nüfuz ettiğiyle de yakından alâkalı olduğunu düşünüyoruz.

Festival, hem şehrimiz İstanbul'a hem de kültür sanat yaşamımıza büyük değer katacak. Her biri alanında çok saygın isimler olan yazarlarımız ile bugün Bankamız ev sahipliğinde buluşmaktan heyecan ve mutluluk duyduk. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 'sanata evet' demeyi sürdüreceğiz."

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Genel Müdür Yardımcısı Tanju Kaya, DenizBank Kültür Sanat Direktörü Perihan Yücel'in konuklarla tek tek ilgilendikleri sohbet, öğlen yemeğinde de sürdü. Yemek sonrasında Hakan Ateş, 5 binin üzerinde çalışanın görev yaptığı genel müdürlük binasını ve televizyon stüdyolarını konuklara gezdirip özellikleri hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Ahmet Ümit, "Para ve Suç" başlıklı program kapsamında polisiye edebiyat üzerine festival katılımcıları ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

                    

Açılış kokteyli

Festivalin açılış kokteyli Pera Palace Hotel Jumeirah'da yapıldı. Geçtiğimiz yıl festival komitesi tarafından polisiyeye katkılarından dolayı onur ödülü alan Erol Üyepazarcı, bu yıl aynı ödülü ünlü yazar ve eleştirmen Sevin Okyay'a takdim etti.

Ödül töreni sonrasında gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde bir konuşma yapan Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer "Kara Hafta İstanbul Festivali'nin ikincisini düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Cumartesi Sabah Konserleri, Perşembe Edebiyat Buluşmaları, caz geceleri gibi pek çok özel kültür - sanat etkinliğine ev sahipliği yaptık. Son olarak interaktif bir tiyatro oyunuyla sanatseverlerin karşısına çıktık. Geçen sene itibariyle Kara Hafta İstanbul Festivali'yle polisiye tutkunlarıyla buluşuyoruz. Kara Hafta'nın önümüzdeki yıllarda İstanbul'un markalaşmış uluslararası festivallerinden biri olacağına inancımız tam. Bu yıl Georges Simenon'a ithafen gerçekleştirdiğimiz organizasyonu, ilerleyen yıllarda Pera Palace Hotel Jumeirah'ın 125 yıllık tarihi boyunca ağırladığı ünlü yazarlar anısına düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.

Kurumsal misyon

Açılışta DenizBank adına bir konuşma gerçekleştiren DenizBank Kültür ve Sanat Direktörü Perihan Yücel ise "Kültür ve sanatın yanında yer almak, bankamızın sahip çıkmaktan hiçbir zaman vazgeçmediği kurumsal misyonu oldu. Bugün de bu güzel festival akşamı kapsamında aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Türk yazın tarihinin en müstesna isimlerinden, polisiye roman konusunda ilham veren çalışmaları bulunan Sevin Okyay Hanımefendiye çalışmaları için ben de kurumumum adına teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Şehrin tanıtımına katkı

Dünyada yapılan benzerleri gibi şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu eden 2. Kara Hafta Festivali "Semt Polisiyesi", "Tarihi Romanlarda Polisiye", "Kadın Polisiyeciler" gibi farklı konulardaki söyleşilerde Pera Palace Hotel Jumeirah'nın Galata Salonu'ndan polisiye tutkunlarını ağırladı. Dünyanın değişik yerlerinde yaşayan yazarları buluşturan etkinlik, bu yönüyle İstanbul'un tanıtımına da katkı sağladı. Festival kapsamında okurlar, polisiyenin önde gelen isimleriyle tanışma ve onlara kitaplarını imzalatma fırsatı da buldular.