Dünyanın dörtte birine adayız!

"Dünyada 10 bin kadar coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Türkiye'de ise coğrafi işaret alma potansiyeli olan 2 bin500 adet ürün var. Ancak bunlardan başvurusu yapılan ürün sayısı henüz 400'lerde, coğrafi işaret alan ürün sayısı ise 323."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Coğrafi İşaretli Ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Coğrafi İşaretli Ürünlerin yerel kalkınmayı ve sürdürülebilir yaşamı desteklediği inancıyla konuyu 2012 yılından bu yana Türkiye gündemine taşıdıklarını belirten Metro Toptancı Market Gıda Kategori Müdürü Birol Uluşan, "Coğrafi işaret denildiğinde bir yöreden bahsetmek gerekiyor. Yöreye ait ürünler ya da iş yapış şekilleri ve gelenekler bizim Coğrafi İşaretli Ürün adaylarımız oluyor. Dünyada 10 bin kadar coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Türkiye'de ise coğrafi işaret alma potansiyeli olan 2 bin 500 adet ürün var. Ancak bunlardan başvurusu yapılan ürün sayısı henüz 400'lerde, coğrafi işaret alan ürün sayısı ise 323.

Coğrafi İşaretli Ürünler projemiz kapsamında, Kırklareli Kıvırcık Kuzu etini mercek altına almış durumdayız. Kıvırcık Kuzu'nun Coğrafi İşaret başvurusuyla ilgili paydaşlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm paydaşlarımızla bu özel ürünü Türkiye ve dünyaya anlatmak istiyoruz. Metro olarak biz, ticari motivasyonu sağlayarak bu işin sürdürülebilir hale gelmesini, insanların alın terinin karşılığını almalarını ve yerel değerlerimizi herkesle buluşturmayı istiyoruz. Böylece, Kırklareli Kıvırcık Kuzu'ları yetiştirenler, yaptıkları işten maddi kazanç sağladığında göç etmeyecek ve tekrar üreterek bu değerimizi korumuş olacak. Diğer taraftan da Metro olarak, bu ürünleri gastronomi dünyasına ulaştırarak bu değerlerin özel olduğunu bildirmek istiyoruz. Nitelikli öz değerlerimizin yaşaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tıpkı daha önce Coğrafi İşaret almış, iklimsel özellikler ve mera odağında beslenen, etine bölgenin ve doğanın dokusunun işlediği Balıkesir Kıvırcık Kuzu'da olduğu gibi Kırklareli Kıvırcık Kuzu etinin de taklit edilemez lezzet sırrının nesiller boyu sürmesini hedefliyoruz." dedi.

Kıvırcık Kuzu eti ile ilgili bilgilere de değinen Uluşan sözlerine şöyle devam etti: "Osmanlı saray mutfağına kuzu sadece bu bölgeden yollanırmış, ete lezzetini veren ve farklılık yaratan kuzunun beslenmesinde önemli bir yeri olan meşe palamudu ve yaprakları bu bölgede yer almakta. Metro olarak oluşturulmasına görev aldığımız logoda da kuzuların beslendiği Istranca Dağları ile meşe palamudu yapraklarına yer verdik. Etin özelliklerini ortaya çıkartmak adına tüm akademik çalışmaları İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yapılan başvuru hazırlıklarında, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret Borsası ve Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortak çalışma yürüttüler."

Bu konularda ilginizi çekebilir