“Duvarlarımızda ne asılı?” sorusunun cevabını aradılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin ve öğrencileri tarafından Contemporary İstanbul fuarını gezen bin 286 ziyaretçi ile yüz yüze yapılan anket, sanata olan ilgi konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin ve öğrencileri tarafından Contemporary İstanbul fuarını gezen bin 286 ziyaretçi ile yüz yüze yapılan anket, sanata olan ilgi konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, sanat eserlerinin satıldığı ve sergilendiği fuarı ziyaret edenlerin yüzde 64’ü kadınlardan oluştu.

“Duvarlarınızda ne asılı” sorusuna ilk sırada yüzde 49 ile “sanat eseri niteliğinde tablo” cevabı verildi. Tabloyu yüzde 28 ile ayna ve dekorasyon ürünleri, yüzde 24 ile de aile fotoğrafı ve posterler takip etti.

Anket sonuçlarını Prof. Dr. Aylin Seçkin, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile birlikte açıkladı. Anketi, sanat ekonomisi dersi kapsamında öğrencileri ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Seçkin “anket sonuçları bize, 18 yaş altı gençlerin sanatla ilgilendiğini gösterdi. Ankete katılanların yüzde 7’si 18 yaşının altında çıktı” dedi.

Prof. Dr. Aylin Seçkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Anketin demografik bilgilerine göre ziyaretçilerin yüzde 35,5’i 19-25 yaş arası, yüzde 25’i 36-56 yaş arasıdır. Ankete katılan 19-35 yaş arası ise yüzde 55 ile en yoğun katılım gösteren yaş grubunu göstermektedir.”

Güreli: Sanat bir zevk sermayesidir

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise araştırma sonuçları analiz edildiğinde, kurumların ve sanata destek verenlerin yatırım stratejilerine, sanat severlerin bilinçli tercihlerine, genç insanların eğilimlerine etki edeceğini belirterek genç insanların sanatı bugünün en çağdaş yatırım aracı olarak kabul etmelerine olanak sağlayacağına dikkat çekti. Güreli, “Sanata yatırım yapmak aslında zevk sermayesi olarak kabul edilmektedir. Hem gözünüzün önünde güzel bir eser vardır, hem de doğru bir yatırımınız bulunmaktadır. Sanat ekonomisi ve sanatın yatırım aracı olarak kabul edilmesi noktasında Türkiye henüz yolun başında. Sanat yatırımı yapmak için büyük rakamlar değil bilgi ve bilinç gerekiyor. Siyaset ve ekonomin yanında sanat yumuşak güç olarak yerini almıştır. Türkiye bu yüzünü ve yumuşak gücünü gösterdikçe güçlenmeye devam edecektir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir