Ege yemekleri, Japonya yolcusu

Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen Turquality Projesi'nin ikinci "Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği" 24 Kasım'da Tokyo Conrad Otel'de gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege'nin lezzetleri Uzakdoğu sofralarını süsleyecek. Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen Turquality Projesi'nin ikinci "Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği" 24 Kasım'da Tokyo Conrad Otel'de gerçekleştirilecek.

Ege İhracatçı Birlikleri Turquality Projesi'nin ilk tadım etkinliğinde, Michelin Yıldızlı Şef Akihiko Murata tarafından Türk gıda ürünleri ile, Japon damak tadına uygun olarak hazırlanan 5 farklı tarif davetlilere tattırılmış, kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümden oluşan aşure tarzı mitsumame büyük beğeni toplamıştı.

Bu defa, etkinlikte öncelikle Japonya'da Şef Toru Okuda tarafından geliştirilen, Japon damak zevkine uygun 5 tarif, davetlilere sunulacak, ardından Chef Yoroizuka ve Tsujiguchi'nin tarifiyle kuru meyveli dondurma ve aromalarla zenginleştirilmiş Türk kahvesi ikram edilecek.

Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılmasına yönelik Turquality Projesi; Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Turquality Projesi bundan sonraki süreçte farklı etkinliklerle devam edecek. Proje kapsamında; özellikle Birlik çalışma alanında yer alan kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam, buğday gibi ürünlerin tanıtımı yapılıyor.

Tarım ve gıdanın, bütün dünya için stratejik değeri giderek artan sektörler olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye'nin, 60 milyar dolara yakın üretim hacmiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın 7'nci büyük gıda üreticisi olduğunu, Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin İzmir tarafından gerçekleştirildiğini, bu oranı artırma çabası içinde olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç de etkinliğe katılacak ve bir konuşma yapacak.

Ege lezzetlerinin Uzakdoğu sofralarında daha fazla yer almasını amaçlayan Turquality Projesi, 31 Aralık 2015 tarihinde Ekonomi Bakanlığı'nın Turquality Projesini onaylamasıyla ivme kazandı. Bu tarihten sonra ilk aşamada, Japonların, özellikle hanımların sık başvurduğu ünlü yemek tarifi sitesi COOKPAD 'te Türk Mutfağı oluşturuldu. Japon damak tadına uygun 40'a yakın Türk mutfağından seçme yemek tariflerini siteye eklendi.

DISCOVER TURKISH FOOD- www.discoverturkishfood.com isimli web sitesi oluşturdu ve Japon dilinde yayına başladı. Türkiye, 2015 yılında tanıtımı yapılan ürünlerden Japonya'ya bu kapsamda 89 milyon 185 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracat rakamının yüzde 40'lık dilimi olan 35 milyon 155 bin dolarlık tutar Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapıldı.