Farklı dünyalar, ortak lezzetler

Omnivore, avangard ve alternatif bir etkinlik. 4. kez konuk olduğu Sirha'da uluslararası ve yerli şeflerin master-classlarına ev sahipliği yaptı. Rus şef Ivan Shishkin ve Türk şef Maksut Aşkar'ın Neolokal'deki yemeğinde ilginç lezzetler deneyimledik.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Omnivore, dünyanın önde gelen avangart ve alternatif mutfaklar festivali, dördüncü kez misafir olduğu Sirha İstanbul'da uluslararası ve yerli şeflerin master-classlarına ev sahipliği yaptı. Cenk Akkaya, Tuba Satana, Maksut Aşkar, Gökhan Başeğmez, Mustafa Otar, Aylin Yazıcıoğlu, Erman Girgin, Oleg Kusov, Kaan Sakarya, Derin Arıbaş, Deniz Temel, Aleksander Yourz, Yoldaş Sönmez, Pelin Çakar bu yılın konuk şefleri arasındaydı.

İki şef, iki tarz

Omnivore'un dünya turuna katılan şeflerden Rus İvan Şişkin ile Neolokal'in Executive Şefi Maksut Aşkar, restoranın Karaköy Salt Galata'daki mekânında Rus ve Türk tatlarına farklı dokunuşlarla bir yemek hazırladılar.

Ürünler, sırasıyla biri Maksut Aşkar'ın, diğeri İvan Şişkin'in elinden çıkarak masamıza ulaştı.

Şöyle bir mönü oluşturulmuştu:

Yarışan mönü

Ayranaşı; kavrulmuş soğan ve rezene, kavun topları, yeşil sosta kavrulmuş kenevir tohumları ile süslenmiş; marine edilmiş hamsi sashimi, baharatlı pirinç ve zencefil, karnabahar turşusu, siyah turp sosu ile; darı ve beyaz haşhaş kroket, kurutulmuş mantar dashi, isot ile; ıhlamur buharlı kırmızı kefal, bottarga ve tarama salata, üçlü karamelize edilmiş kereviz ve krem havuç ile; çıtır kızarmış kuzu dilimleri, biber, limon ve soğan, chili biber ile; fırında pişirilmiş ve yanık balkabak ve kabak bicibici ile…

"Gelenekselimizi kendi lezzet bakış açımızla güne uyarlamayı, duyulara dokunmanın en içten yolu olarak tanımlıyoruz. Bunu yaparken de geleneksel tarifleri ince ayrıntıları ile inceleyerek, tüketilmediği için yok olmaya yüz tutmuş, bu yüzden ‘Nuh'un ambarı' listesinde yer alan ürünler ile harmanlıyoruz." diye mönüsünü tanıtan Neolokal tarzına da uygun, güne uyarlanmış bir yemekti bu. Gelenekselden yola çıkan farklı deneyimlere her zaman açık bir lezzet meraklısı olarak keyif aldığım bir deneyimdi.