Gastronometro'da tat eşleşmeleri, yeni lezzet deneyimleri

Sirha İstanbul'daki Gastronometro platformunda koku uzmanı Vedat Ozan, araştırmacı Nilhan Aras ve şef Vedat Demir; Anadolu mutfağı ürünlerinin başrolde olduğu tat eşleşmeleri ile fuar ziyaretçilerine toprakanadan ilham alan farklı lezzetler sundular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sirha İstanbul Fuarı'nda iki ayrı platformla yer alan Metro Toptancı Market, aynı zamanda Anadolu Lezzet Envanteri standına ve paneline de destek verdi. Sektördeki yenilikler ve global gastronomi trendleriyle Horeca profesyonellerine hitap etmeyi amaçlayan Gastronometro, aralarında benim de olduğum konuklarını keşif dolu bir yolculuğa çıkarttı.

Koku uzmanı Vedat Ozan, gerçekleştirdiği sunumlarla gündelik yaşamda karşılaştığımız kokuların hayatımıza etkilerini paylaşırken yemek ve koku arasındaki bağlantıyı lezzet tadımlarıyla anlattı.

Tat eşleşmeleri

Yemek kültürü araştırmacısı ve Metro Kültür Yayınları Yönetmeni Nilhan Aras ve Gastronometro'nun eğitmen şefi Vedat Demir; Anadolu mutfağının ürünlerinin başrolde olduğu tat eşleşmeleri ile farklı lezzetler sundular.

Aras'ın Anadolu'dan derlediği tariflere Demir'in çağdaş dokunuşlarıyla masamıza gelen ilk lezzet, Maraş yöresinden Kaygana idi. Yumurta, un, tereyağı ve pekmezin birlikteliği nedeniyle hem besleyici olması, hem çabuk pişirilmesiyle de ilgi çekiciydi.

Sonrasında Mutanca ile tanıştık. Abbasiler döneminde bile yapılan, Osmanlı mutfağında da rastlanılan bir yemekti. Üzüm, erik, kayısı, incir gibi meyveler, bal ve sirke ile kavruluyor; kuzu eti de yine bal ve sirke ile pişiriliyor; sirke ile çektiriliyordu.

Tatlımız, Gaziantep baklavasıydı. Yanında ayran ile servis edilmişti tıpkı Anadolu'nun birçok yerinde yapıldığı gibi…

Kokteyl trendleri

Londra'nın Soho House bünyesinde hizmet veren gece kulübü Nightjar ekibinden Antonio Pescatori Londra'dan dünyaya yayılan miksoloji trendlerini aktarırken demo kokteyller de yaptı.

Mikrofilizler yine karşımızda

Tat eşleşmesi uzmanı İngiliz şef Paul Da Costa-Greaves ise bu yıl da Gastronometro'da idi. Bu sene farklı mikro filizlerle hazırladığı sunumlarla bizlere deneysel bir tadım daha yaşattı. İlk deneyimimizde, kabak çorbasını kırmızı perilla filizi, kişniş, maydanoz gibi farklı otları tek tek çiğneyerek içtik.

İkinci deneyimimiz, çikolatalı kekin, kafir yaprağı, anason filizi, tatlı bahar çiçeği, elektrik çiçeği gibi bitkilerin yine tek tek eşliğinde tadılmasıydı.

Beni en çok etkileyen bir üçüncü deneyim oldu ki, istiridye kabuğuna koyulmuş bazı filizleri çiğnediğimizde, kabukta istiridye olmamasına rağmen, aynı tadı aldık!

Uluslararası ödül

Öte yandan Metro Toptancı Market, 23-24 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Perakende Günleri 2016" kapsamındaki ‘Perakende Güneşi Ödülleri'nde Perakendeye Katkı Ödülü'ne layık görüldü.

Törende konuşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan "Yerele gönül vermiş bir marka olarak, iyi ürün olmadan iyi yemek olmayacağına, iyi yemek olmadan iyi bir mutfak kültürümüz olmayacağına inandık. Bu sebeple tarımı, üreticiyi ve yerel malzemeyi odağımıza koyduk." dedi.