"Gastronomi Kenti olmanın gerekleri yerine getiriliyor"

İftarı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'le birlikte yaptım. Başkan, UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na seçilen Gaziantep'te bu sıfatın hakkıyla yerine getirilmesi için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İftarı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'le birlikte yaptım. Başkan, 2015 yılında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na seçilen Gaziantep'te bu sıfatın hakkıyla yerine getirilmesi için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Bu ağa girdikten sonra içinde denetlemelerin de olduğu beş yıllık bir planlama yapıldığını ve belli taahhütlerde bulunulduğunu vurgulayan Şahin, ciddi bir sorumluluk altına girdiklerini kaydetti.

UNESCO yetkililerinin önümüzdeki yıl içinde kente gelip alınan kararların yerine getirip getirilmediğini takip edeceklerini belirten Şahin, bu doğrultudaki engelsiz atölyeleri, mahalle mutfakları, baharatların saklama koşullarının iyileştirilmesi, yeme-içme kültürüne ilişkin araştırmaları ve yerel mirasın tescillenmesi çalışmalarını anlattı.

"Engelsiz Atölye"

Alt sosyo-kültürel gurupların ve engelli vatandaşların sosyo-kültürel hayata daha fazla katılmalarını ve kentin sahip olduğu kültürel değerlerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak amacıyla Engelsiz Atölye hayata geçiriliyor. Amaç, isteyen engellilerin geleneksel zanaat dallarında meslek edinmelerini sağlamak. Eğitime katılanlar Gaziantep bakırcılığı, gümüş işlemeciliği, sedef kakmacılığı, yemeniciliği vb. zanaatlarda yetiştiriliyor. Eğitim alanların kendi işyerlerini açabilmeleri, mevcut işyerlerinde kolayca çalışabilmeleri veya sadece pazarlama tekniği ile ürünlerini nihai tüketicilere ulaştırabilmeleri için geleneksel zanaatlar eğitimi süresince ayrıca girişimcilik, işletme, halkla ilişkiler ve pazarlama konularında da pratik bilgileri edinmelerini de sağlanacak.

"Mahalle Mutfakları"

Mahallelerde tam donanımlı mutfaklar kuruluyor. Mahallede bu mutfaklarda çalışmak isteyenler belirleniyor, bu mutfakları kullanan kişilerin yeme-içme servis sağlayıcıları ile buluşması sağlanıyor. Bu sayede Mahalle Mutfakları'nın uzun vadede yeme-içme sektöründeki arz-talep taraflarını bir araya getiren bir döngü yaratması imkânı doğuyor.

"Gaziantep Baharatlarının Saklanması"

Öncelikle kentte baharat üreticilerinin, toptancılarının, satıcılarının tümüne yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenerek sıhhi şartlar hakkında farkındalık seviyesi yükseltilecek. Farkındalık eğitimleri hazırlanacak. Üretici, toptancı veya pazarlamacıların bu standardı yakalamak için yapması gereken çalışmalar ve yatırımlar hakkında istatistiki veriler toplanacak. Son aşamada ise gerekli yatırımların yapılması ve uygulamalara geçiş sağlanacak. "Sağlık Zabıtası" oluşturacak.

Diğer projeler

Her hafta dünyanın farklı ülkelerinden şeflerin davet edilip Gaziantep mutfağını öğrenmeleri sağlanacak, organik ürünler ev kadınlarına yaptırılıp satılacak, İpek Yolu ülkelerinde yeme-içme kültürü araştırılacak, kültürel miras ürünleri baklava, kutnu kumaşı, beyran, yuvarlama gibi tescillenecek…

Emanet, kültürel miras

"Bu toprağın bize verdiği mirası güçlü şekilde yarınlara, çocuklarımıza emanet ve miras olarak bırakmalıyız" diyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Annemin mutfağından gelen kokuyu muhafaza edip yarınlara gönderemezsek yok olacak. Yalnızca baharatımız ya da mutfağımızın güzellikleri değil, geçmişimiz, kültürümüz, geleceğe taşıyacağımız mirasımız. Bizim burada petrolümüz, madenimiz yok ama en büyük kültürel mirasa sahibiz. Bunu yarınlara taşıyabilen toplumlar istikametini belirleyecektir."