Geyre Vakfı 30 yaşında

Afrodisias antik kenti kazılarına destek vermek için kurulan ve başkanlığını Ömer M. Koç'un yaptığı Geyre Vakfı, bu sene 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Vakfın, Afrodisias için sağladığı kaynaklar 15 milyon dolara ulaştı…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Afrodisias antik kenti kazılarına destek vermek için kurulan Geyre Vakfı, 30 yaşında. Ara Güler'in katkılarıyla 1958 yılında gündeme gelen ve 1961 yılında Prof. Dr. Kenan Erim'in başkanlığında kazılmaya başlanan Afrodisias antik kenti, 2017 yılında Unesco Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girdi.

Kent, Antik Yunan ve Roma dönemine ait en önemli arkeolojik sitlerden. Ege Denizi'ne 200 kilometre uzaklıkta, Menderes nehrinin güneyindeki verimli bir ovada yer alan kentin kazıları 1961'den 1990'a kadar New York Üniversitesi tarafından, Prof. Kenan Erim yönetiminde yapılıyordu. 1990 yılında Prof. Erim'in vefatından sonra New York Üniversitesi himayesinde devam eden kazı çalışmaları şu anda Oxford Üniversitesi'den Prof. R. R. R. Smith tarafından gerçekleştiriliyor.

15 milyon dolar destek

Afrodisias kazılarına destek vermek için kurulan ve başkanlığını Ömer M. Koç'un yaptığı Geyre Vakfı, bu sene 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Kuruluşundan bu yana Afrodisias için sağladığı kaynaklar 15 milyon dolara ulaşan vakıf, Afrodisias'ın dünya kamuoyunda tanınması için çalışıyor.

Vakıf, kuruluşundan itibaren kazı çalışmalarına maddi destek vermenin yanı sıra antik kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yerini alabilmesi için Alan Koruma Planı'nı hazırlatmak ve Afrodisias'taki eserlerin teşhirine imkân veren Sevgi Gönül Salonu gibi mekânlar yaratmak için faaliyetlerini sürdürüyor.

Ömer Koç'un açıklaması

Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, vakfın 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Afrodisias, heykel okulu, stadyumu, tiyatrosu, Tetrapylon ve Sebasteion Tapınağı gibi anıtsal yapıları, yakın çevresindeki mermer ocakları, gelişmiş şehir yapısıyla fevkalade bir Roma şehri. Geyre Vakfı olarak 30 yıldır Anadolu ve dünya kültür mirasının en önemli kentlerinden birisi olan Afrodisias'ı ve Afrodisias kazılarını desteklemekten gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu projenin gerçekleşmesini çok arzu eden başta rahmetli halam Sevgi Gönül olmak üzere, öncülük eden, emeği geçen herkesi saygıyla anıyoruz."