Gıdaları buzdolabında uzun süre taze tutmanın 5 ipucu

Samsung, kullanıcılar için buzdolabındaki gıdaları taze muhafaza etme ve raf ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gereken ipuçlarını tüketicilerle paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Samsung Electronics, gıdaların daha uzun süreli ve taze korunmasını sağlayan önemli detayları kullanıcılarla paylaştı. Gıdaların buzdolabında nereye yerleştirildiği ve içinin nasıl temizlendiği, tazeliklerini ve raf ömrünü doğrudan etkiliyor.

Buzdolabı depolama söz konusu olduğunda, ısı ve nem kontrolü, yiyecekleri düzenleyip organize etme şekli ve temizlik, gıdaların tazeliği ve raf ömründe belirleyici rol oynuyor.

Samsung, kullanıcılar için gıdaları buzdolabında çok daha taze ve uzun ömürlü tutmanın 5 püf noktasını şöyle paylaşıyor:

İdeal ısı 2.7°C

Gıdaların belirli sıcaklık ve nem düzeyinde saklanması, taze kalmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bakteriler 4 °C derece sıcaklıkta üç misli artar, 0°C'de ise donar. Bu yüzden bakterilerin çoğalmasını yavaşlatan ideal ısı 2.7°C derece. Parti öncesi içecekleri soğutmak ya da eti marine etmek gibi belirli pişirme ve servis ihtiyaçları için ısıyı kontrol eden bölmelerden yararlanmak gerekiyor.

Kapı açma sıklığı

Buzdolabının kapısını açma sıklığı en az düzeye indirilmeli, kapının kapalı olduğu kontrol edilmeli ve pişmiş yemekleri buzdolabına kaldırmadan önce iyice soğuduklarından emin olunmalı.

Belirli gıdaların belli ısıları gerektirdiği de dikkate alınmalı. Örneğin süt ürünleri kolayca bozulur, bu yüzden buzdolabının en soğuk bölmesine koyulmalı. Sıcaklığın düzensiz olduğu kapı bölümünde ise sos ve meyve suyu gibi koruyucu içeren ürünler saklanabilir.

Buzdolabını aşırı doldurmaktan kaçınmalı ve tek bir ısı derecesi yaratmak üzere gıdaları aralarında düzgün hava dolaşımı sağlanabilecek şekilde yerleştirmeli. Yer kazanmak için patates, domates, soğan, bal gibi buzdolabına koyulması gerekmeyen gıdalar dışarıda muhafaza edilmeli.

Meyve ve sebzeler için nem

Nem seviyeleri de gıdanın tazeliğini etkiler. Temel kural, ıspanak, roka gibi solup tazeliğini kaybeden besinlerin nemi yüksek bir ortamda tutulması gerekirken elma, armut gibi etilen gaz emen meyve ve sebzeler nemi düşük ortamda saklanmalı.

Cam kaplarda 4 gün

Gıdaların buzdolabına konmadan önce durumunu kontrol etmek muhafaza edilme şekli kadar önemli taşımakta. Örneğin, düzenli olarak market ürünlerinin kartonlarını ya da plastik ambalajları çıkarılmalı. Toprakla doğrudan temas halinde bulunmuş besinlerin diğer yenilebilir gıdaların yakınında olmaması gerektiği için meyve ve sebzeler, buzdolabına kaldırılmadan önce mutlaka yıkanmalı. Sebzeler yıkandıktan sonra, tazeliklerini korumak için altına ve üstüne birer kâğıt havlu koyularak bir kapta saklanabilir. Çiğ etler ve deniz ürünleri, dökülmeleri önlemek için en alt bölmeye konulmalı. Artan yemekler ise cam kaplarda, gözlerde ve sepetlerde dört güne kadar muhafaza edilebilir.

İstenmeyen kokulara çözüm

Düzenli olarak buzdolabının içini temizlemek, kapıyı ve rafları sulandırılmış bulaşık deterjanıyla silmek önemli. İnatçı lekeler için kabartma tozu ve ılık suyu karıştırıp yumuşak bir bezle lekeli alana uygulama yapılabilir. Havlu kâğıda birkaç damla zeytinyağı dökerek parmak izleri yok edilebilir. Buzdolabının içine kahve çekirdekleriyle dolu bir tava ya da yarım limon koyularak istenmeyen kokulardan kurtulunabilir.