"Gurme Kutusu"nu istemeyi unutmayın!

Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ı arasında değişen miktarı ya üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor bu kaynak israfını önlemek amacıyla Metro Toptancı Market, "Gurme Kutusu" hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ı arasında değişen miktarı ya üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüşüyor. TÜBİTAK araştırma verilerine göre en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı, 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Türkiye'de sebze-meyve ticareti 100 milyar TL civarında bulunuyor, bu miktarın en az 25 milyarlık bölümünün atık ve kayıp olduğu hesaplanıyor.

Bu kaynak israfını önleyerek ticari değer yaratan çalışmalar yapmayı amaçlayan Metro Toptancı Market, restoranlarda tabağınızda kalan yemeklerinizi paket yaptırabilmeniz için "Gurme Kutusu" hazırladı.

Gurme kutularının lansman toplantısında konuşan Metro Toptancı Market Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Bilge Ceylan "Nisan ayında başlattığımız Metro Gıda Hareketi'nde İstanbul'un önemli restoranlarının işbirliği ile atığı engelleme amaçlı gurme kutusu uygulamasını hayata geçiriyoruz" dedi.

Beş adımda tasarruf

Metro Gıda Hareketi kapsamında israfı önleyici çalışmalarını sürdüren şirket, "Beş Adımda İsrafı Önleme"nin "alışveriş listesi yapmak ve ihtiyaca göre almak", "alınanları tüketmek ve kalanları değerlendirmek", "yiyecekleri taze tutmak" "küçük porsiyonları tercih etmek" ve "restoranlarda kalan yemekleri paketletmek" olduğunu anlatan videolar hazırlattı. Bu harekette restoranlar ve şeflerle işbirliği yapan Metro'nun yayınladğı şeflerin israfı önleme çağrısı videoları da sosyal medyada paylaşılmaya başlandı…

Projeye destek veren şeflerden Sahrap Soysal, restoranı Sahrap'ta gerçekleştirilen toplantıda kalan yemeklerin paketlenmesi projesi için hazırlanan gurme kutularını kullanmaya başladıklarını kaydederek "misafirlerimizi de bu konuda teşvik ediyoruz" dedi. Soysal, "Mutfak kültürümüzde hiçbir malzemenin atılmadığın bizzat deneyimledim, hatta Anadolu'da birçok yemek, sadece malzemelerin atılmaması için yaratılmış." diyerek israfın gelenek ve göreneklerimizde yeri olmadığına da dikkat çekti…