İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Halk Müzikleri Festivali sürüyor. Festival, içeriği açısından diğer Halk Müziği festivallerinden ayrılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Halk Müzikleri Festivali sürüyor. Festival, içeriği açısından diğer Halk Müziği festivallerinden ayrılıyor. Bu etkinlikte esin kaynaklarını ulusların duyuş, düşünüş ve yaşayış biçimlerinden alan halk müziği aracılığıyla birçok kültürün bir gelmesi hedefleniyor.

Festival, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu başta olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi kampüsleri dâhil 4 farklı mekânda düzenleniyor. 5 Aralık'ta sona erecek festival kapsamında 35 konser gerçekleştirilmiş olacak.

Homayoun Shajarian

Sazı, sözü ve avazı ile Pers Klasik Müziği'nin önemli ismi Mohammed Reza Shajarian'ın oğlu Homayoun Shajarian (Hümayun Şeceryan) İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali kapsamında 3 Aralık'ta CRR'de ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

Shajarian, babasından geçen ses kalitesi ve gırtlak üslûbuyla tanınıyor.  Homayoun Shajarian Farsça'nın zarif şiirlerini ve İran'ın geleneksel müziğini modern müzikle birleştiren bir isim.

Bir müzik tiyatrosu

Festivalin 4. günü Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu'nun konseriyle, saat 20.00'de başlayacak. Topluluk Halk Müziği'ni modern müzik ve batı enstrümanlarıyla birleştirdikleri bir repertuvarla sahne alacak.

Müzikseverler aynı akşam saat 21.00'de, CRR sahnesinde, Kore geleneksel müziğini çağdaş bir tutum ve estetikle birleştiren HONA Korea Music Ensemble'ı dinleme imkânına sahip olacak. Hona gayageum (zither), piri (obua), saenghwang, ajaeng, kkwaenggwari gibi çeşitli geleneksel enstrümanları kullanan 4 çok yönlü sanatçıdan oluşuyor. HONA'nın üyeleri şaman müziğinden esinleniyor ve Kore geleneksel müziği gugak üzerine çalışıyorlar.

Performanslarında doğaçlamayı tercih eden topluluk, sahnede görsel imgeler içeren tutkulu ve sürükleyici bir müzik tiyatrosu yaratıyorlar.

Kapanış Yavuz Bingöl'den

Festivalin son günü olan 5 Aralık'ta Türk Halk Müziği tutkunlarını iki konser bekliyor. Saat 20.00'de gerçekleşecek ilk konser “İrfani Türküler” başlığını taşıyor. Konserde Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz, Ertan Tekin ve Erdinç Aksaç Anadolu kültürünü ifade eden türkülerle sahne alacak.

İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali 5 Kasım akşamı saat 21.00'de başlayacak “Yavuz Bingöl İle Bin Yılın Ozanları” konseri ile sona erecek. Bingöl konserde, Türk Halk Müziği repertuarına kazandırdığı eserleri günümüzde müzik araştırmacı ve icracılarına kaynak teşkil eden Seyit Meftuni ve THM repertuvarına pek çok eser kazandıran Âşık Beyhani'yi eserleriyle yâd edecek.

Yavuz Bingöl'ün konser konukları ise Oğuz Aksaç, Elif Buse Doğan, Fadime Satılmış ve Aykut Aslan olacak.  Sanatçılara oda orkestrası eşlik edecek.