Kars kaşarı coğrafi işaret aldı

Nuh’un Ambarı’na kabul edilen ülkemize özgü geleneksel ürünlerimizden Kars Kaşarı, coğrafi işaret alan en son lezzetimiz oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

fs-1-006.jpg

Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen, Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteklediği çalışmalar sonucunda Kars kaşarı, coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasında yerini aldı. 32 farklı bileşenden oluşan ve Almanların “Dağ Kaşarı” olarak nitelendirdiği Kars kaşarı, Nuh’un Ambarı’na da girmişti.

SERKA, 2013 yılında Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin Kars Kaşarının Coğrafi İşaretlenmesi amacıyla verdiği projeyi kabul etmişti. Coğrafi işaret için 2014 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmuştu. Bir yıl boyunca TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsü’nde analiz yapılıp sonuçlar incelendikten sonra verilen kararın Resmi Gazete’de yayınlanması ile Kars kaşarı, coğrafi işaret sahibi oldu.

Yalnızca 2 bin metreden yüksek dağlardaki meralarda serbest otlayan hayvanlardan, ki yalnızca üç aylık bir dönemde mümkün olabiliyor, sağılan pastörize edilmemiş sütlerden yapılan Kars kaşarı, hiçbir katkı maddesi içermiyor. 8 litre sütten 800 gr. ile 1 kg arası verim alınabiliyor. Peynir yapımına süt sağıldıktan hemen sonra başlamak gerekiyor. Maya, şirdenden hazırlanıyor ve peynir kuşaktan kuşağa aktarılan teknikler kullanılarak yapılıyor.