Kaybolan tatların peşinde…

Balkabağı dolması Antalya’nın en özel lezzetlerinden. Bugün kentteki restoranlarda rastlanmasa, evlerde pek yapılmasa da ehlikeyfin envanterinde mutlaka yer alması gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

fs-1-007.jpg

Mutfak Dostları Derneği Başkanı, Moda Saklı Köşk’ün işletmecisi Zeynep Çelikkan Kakınç, “Mutlaka gelmelisiniz” dedi. “Likya Şarapları’nın çok sevgili annesi Zeynep Özkan, bu akşam Saklı Köşk’ün mutfağına girip çok özel bir lezzet hazırlayacak; Antalya Elmalı’nın meşhur balkabağı dolması, mutlaka tatmalısınız.”

Balkabağı dolmasının Antalya’nın en özel lezzetlerinden olduğunu duymuş, ancak tatma fırsatını bulamamıştım. Bugün kentteki restoranlarda rastlanmasa, pek çok evlerde yapılmasa da ehlikeyfin envanterinde mutlaka yer alması gereken bir lezzetti. Davete keyifle icabet edeceğimi söyledim…
Özkan ailesinden baba Tarık Özkan, anne Zeynep Özkan, oğullarından Doruk Özkan, Likya’dan Dilek Özçetin, Zeynep Çelikkan Kakınç, Halit Kakınç, Selin Tokatlıoğlu, Heyecan Şahin, Adnan Akıncı aynı masada buluştuğumuzda önce, Saklı Köşk’ün leziz mezeleri geldi. 
Final, balkabağı dolması idi; isterseniz yoğurtlu sarımsaklı, pulbiber ve nane ile kızdırılmış tereyağı dökerek, isterseniz limon sıkarak yiyebileceğiniz bir lezzet.
Zeynep Hanım’ın maharetli elleri de değince çok keyifli bir yemek oldu. Sohbetlerimiz de cabasıydı. Gelecek nesillere mutlaka kalması, yaşatılması gereken bu yemeğin reçetesini muhafaza etmenizi öneriyorum:

Malzemeler 

Balkabağı 4 dilim (boyuna dilimlenmiş)
Kıyma 300 gram.
Soğan (orta boy) 2 adet
Sarımsak 3 diş
Taze nane yarım demet
Maydanoz yarım demet
Zeytinyağı 1 kahve fincanı
Domates salçası 1 yemek kaşığı
Pirinç 1 kahve fincanı
Tereyağı 4 yemek kaşığı
Limon 1 adet
Yoğurt 2 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Kuru nane 1 yemek kaşığı
Kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı
Sarımsak 2-3 diş

Harç hazırlama
1-    Doğranmış soğanları orta ateşte zeytinyağında karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurunuz ve kıymayı ekleyiniz.
2-    Kıymayı da kavurduktan sonra tavaya ezilmiş sarımsak dişlerini, ince kıyım maydanoz ve naneleri, 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı, yıkanmış pirinçleri, karabiberi, tuzu katınız.

Dolmaları hazırlama
1-    Balkabağı dilimlerinin dış sert kabuklarını soyunuz ve her bir dilimi enlemesine 3 eşit parçaya bölünüz.
2-    Her balkabağı parçasını harç alacak şekilde boylamasına yarınız. Tuzlayıp biberleyiniz.
3-    Yarılmış kısımları hafif kaldırarak açınız ve içine harç doldurunuz. 
4- Doldurulmuş kabakları tencereye diziniz ve 1 çay bardağı suyu katarak çatal batacak hale gelene kadar pişiriniz..
5 - Kabakları servis kabına alınız. İsterseniz üzerlerine önce sarımsaklı yoğurdu, sonra da kırmızı pul biber ve nane ile kızdırılmış tereyağını gezdirip, isterseniz limon sıkarak servis ediniz.

6-175.jpg

Dilek Özçetin, Zeynep Özkan, Doruk Özkan, Zeynep Çelikkan Saklı Köşk mutfağında dört gözle balkabağı dolmasını bekliyorlar…